Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oleg Senţov - 100 de zile de grevă

oameni_trec_pe_langa_un_afis_cu_ucraineanul_oleg_sentov_fotografie_realizata_de_jurnalistul_anton_naumlyuk_si_expusa_intr-o_vitrina_din_centrul_orasului_kiev_5_iulie_2018.jpg

Oameni trec pe lânga un afis cu ucraineanul Oleg Sentov, fotografie realizata de jurnalistul Anton Naumlyuk si expusa într-o vitrina din centrul orasului Kiev, 5 iulie 2018.
Oameni trec pe lânga un afis cu ucraineanul Oleg Sentov, fotografie realizata de jurnalistul Anton Naumlyuk si expusa într-o vitrina din centrul orasului Kiev, 5 iulie 2018.
Image source: 
Sergei SUPINSKY / AFP

În ciuda numeroaselor presiuni occidentale, preşedintele Vladimir Putin refuză să cedeze. Extrem de slăbit şi bolnav, cineastul ucrainean Oleg Senţov a ajuns în a o suta zi de grevă a foamei. El este întemniţat în Rusia. Numeroase cancelarii occidentale au cerut eliberarea lui dar fără succes.

Niciun semnal de la Kremlin nu lasă să se înţeleagă că ucraineanul Oleg Senţov ar putea fi eliberat, în ciuda degradării stării sale de sănătate.

În 2015, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de detenţie acuzat fiind de « terorism » şi « trafic de arme » în urma unui proces considerat « stalinist » de Amnesty International şi denunţat de Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Cineastul s-a opus mereu anexării Crimeei. A încetat să mai mănânce pe 14 mai 2018 şi este menţinut în viaţă cu suplimente alimentare injectate de administraţia penitenciarului în care se află. El cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici ucrainieni întemniţaţi în Rusia.

În ciuda a numeroase apeluri venite din rândul unor scriitori, actori, cineaşti occidentali care au cerut în toate aceste luni eliberarea lui Oleg Senţov, Moscova refuză să cedeze în această chestiune.

Kremlinul invocă gravitatea faptelor  – “terorism”, faptă negată în permanenţă de Senţov.

Rudele care l-au vizitat spun că starea de sănătate este foarte proastă şi că Senţov nu mai crede în eliberarea sa. Potrivit avocatului său, el a pierdut 30 de kg din luna mai. Medicii închisorii vorbesc despre doar 11 kilograme pierdute, se plâng rudele care l-au văzut.

Pe 10 august, preşedintele Franţei i-a cerut omologului rus, Vladimir Putin, să găsească o soluţie urgentă.

Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-au înţeles în iunie, în urma unei discuţii telefonice să efectueze un schimb de deţinuţi, lucru neconcretizat însă până în prezent.

Ïntr-una din rarele intervenţii pe acest subiect, la începutul lui iunie Vladimir Putin s-a arătat foarte ferm : « în ceea ce îl priveşte pe Oleg Senţov, el a fost oprit în Crimeea nu pentru activităţi jurnalistice dar pentru că pregătea un atentat ». Un înalt responsabil ucrainean a declarat imediat că este vorba de un « semn de ostilitate personală » a preşedintelui rus la adresa cineastului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat Moscovei să acorde realizatorului îngrijirea necesară.

Oleg Senţov poate muri în orice minut, atenţionează zeci de personalităţi din lumea culturii, într-o scrisoare publicată în cotidianul Le Monde.  Ei cer liderilor europeni să facă tot ce le este posibil pentru a-l elibera pe Oleg Senţov.

La Praga, mai mulţi cineaşti cehi au anunţat că se află în greva foamei până pe 25 august şi au cerut colegilor din alte state să protesteze la fel, într-un gest de solidaritate cu Oleg Senţov.