Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avion militar "sută la sută iranian" prezentat la Teheran

rsz_000_18i0yv_0.jpg

Preşedintele iranian Hassan Rohani în cockpitul avionului militar Kowsar
Preşedintele iranian Hassan Rohani în cockpitul avionului militar Kowsar
Image source: 
Credit foto: HO / Iranian Presidency / AFP

Regimul de la Teheran, într-un context de relaţii tensionate cu Statele Unite, a prezentat marţi 21 august primul avion de luptă de construcţie sută la sută iraniană (cel puţin aşa pretind ayatolahii). Pe fondul sancţiunilor impuse Iranului de Statele Unite multe intreprinderi occidentale s-au retras din Iran, precum grupul francez Total.

Televiziunea de stat iraniană nu a ratat ocazia de a difuza imagini cu preşedintele Hassan Rohani instalat la comanda avionului numit Kowsar. Seful statului iranian, considerat un moderat, afirmă că avionul militar construit de ţara sa este destinat exclusiv unor misiuni disuasive. Iranul face eforturi pentru "a-şi ameliora capacităţile balistice ca răspuns la ameninţările ţărilor inamice, Israelul şi Statele Unite", a declarat la sfîrşitul săptămînii trecute ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, citat de Agenţia France Presse.

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman îşi exprimă îndoiala că iranienii ar fi avut capacitatea de a fabrica singuri un avion de luptă performant. Un purtător de cuvînt al guvernului israelian afirmă chiar că Teheranul ar fi “transformat” un vechi avion militar american de tip F5.

Greu de crezut că prezentarea acestui avion ar putea avea un efect pozitiv asupra moralului populaţiei iraniene, afectată de sancţiunile impuse de americani. Grupuri occidentale importante, precum francezul Total sau germanul Daimler, s-au retras din Iran de teama de a nu fi penalizate de americani. Total, de exemplu, are un activ de zece miliarde de dolari în Statele Unite iar băncile americane sunt implicate în 90 la sută din operaţiunile financiare ale firmei.

Săptămîna trecută şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat crearea unui “grup" de lucru” destinat să supervizeze respectarea sancţiunilor economice impuse Iranului, avertizînd din nou că sancţiuni secundare riscă să afecteze ţările care continuă să întreţină relaţii economice cu Iranul. Preşedintele american Donald Trump se declară însă, concomitent, favorabil semnării unui nou acord cu Iranul, “un acord global” prin care regimul ayatolahilor să renunţe atît la programul nuclear cît şi la cel balistic, precum şi la sprijinrea terorismului.