
Special Paris
Economia rusă şi spectrul sancţiunilor occidentale
2016-09-29t103029z_1554270618_d1beuebnfhaa_rtrmadp_3_global-markets_0.jpg

Occidentalii au multe lucruri să reproşeze Rusiei lui Putin. Anexarea Crimeii, interferenţa în alegerile prezidenţiale americane, tentativa de asasinare la Londra a unui fost spion rus, sunt doar cîteva puncte litigioase. Noul şef al diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, aflat într-o vizită la Washington, consideră că Rusia are în general o atitudine “agresivă, plină de intenţii rele" şi că "sabotează" o ordine internaţională care tocmai că era destinată să-i protejeze pe occidentali şi în general să protejeze democraţiile. Jeremy Hunt le sugerează americanilor şi europenilor să meargă mai departe cu sancţiunile, pentru a "contracara" Rusia.
Potrivit cotidianului Le Monde sancţiunile adoptate pînă acum nu au avut efecte imediate şi grave în Rusia. Dar unele semne există, economia rusă pare să stagneze. Dacă între anii 2000 şi 2008 ritmul de creştere economică a fost de 7 la sută în Rusia, acum el este de numai 1,8. Un specialist rus consideră că efectele sancţinilor sunt fluu pentru că semnele care vin de la Washington sunt "vagi şi contradictorii", Donald Trump ba se arată foarte prietenos faţă de Vladimir Putin, ba devine ameninţător.
La Moscova, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov îşi permite să ironizeze declaraţiile făcute la Washington de omologul său britanic. "O ţară care părăseşte Uniunea Europeană înţelege să dicteze politica externă a Uniunii Europene" a spus Serghei Lavrov, citat de Agenţia France Presse. Contextul economic internaţional, marcat acum de o creştere a preţului la petrol, s-ar putea să-i favorizeze pe ruşi. Nu este exclus ca noua “salvă” de sancţiuni pregătită de americani să fie “draconică”.
Rusia însă se sancţionează şi singură de multă vreme întrucît economia sa a rămas puternic dependentă de industria materiilor prime iar investiţiile private sunt slabe.