Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migranţi blocaţi de o săptămână pe Diciotti

ministrul_italian_de_interne_matteo_salvini_in_acelasi_timp_si_vice-premier_nu_permite_migrantilor_sa_debarce_de_pe_nava_diciotti_si_ameninta_ca_ii_va_trimite_inapoi_in_libia.jpg

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, în acelasi timp si vice-premier, nu permite migrantilor sa debarce de pe nava Diciotti si ameninta ca îi va trimite înapoi în Libia.
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, în acelasi timp si vice-premier, nu permite migrantilor sa debarce de pe nava Diciotti si ameninta ca îi va trimite înapoi în Libia.
Image source: 
© Andreas Solaro, AFP

Cel care refuză practic debarcarea oamenilor de pe vas, ministrul de Interne şi vice-premier în acelaşi timp, Matteo Salvini vorbeşte despre “un caz grav şi ilegal de sechestrare de persoane”.

Italia a permis navei Diciotti să intre în port doar pentru ca personalul să fie schimbat şi pentru ca 13 migranţi să fie evacuaţi de urgenţă spre un spital din Lampedusa pentru a primi îngrijirile necesare.  Restul oamenilor nu au fost lăsaţi să debarce iar liderii italieni cer Uniunii Europene să tranşeze problema.

Ministrul Transporturilor speră într-o soluţionare rapidă a situaţiei. Migranţii au fost salvaţi de pe mare în urmă cu o săptămână, în noaptea de miercuri spre joi şi îmbarcaţi pe nava Diciotti.

Matteo Salvini cere ţărilor europene să accepte aceste persoane. Politica Romei este reducerea la zero a numărului de migranţi ce doresc să folosească Italia ca poartă de intrare în Europa.

Ministrul Transporturilor, Danilo Toninelli declară că aşteaptă de la pro-europenii precum Angela Merkel şi Emmanuel Macron dar şi alţi lideri să găsească soluţii. Discuţiile de până acum cu statele europene nu au dus la niciun rezultat astfel că nu le mai acordăm încrederea noastră, a declarat canalului Euronews ministrul italian al Transporturilor.

Palatul Elysée a confirmat că au loc discuţii şi spune că nu există motive pentru care să nu accepte aceşti migranţi însă cere Italiei să primească la rândul ei migranţi ajunşi în orice alt port european.

Matteo Salvini ameninţă între timp că va soluţiona problema în stil propriu: va trimite migranţii înapoi în Libia.

"Aceşti migranţi au nevoie urgentă de ajutor şi să beneficieze de dreptul la azil", afirmă purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Carlotta Sami, amintind că "dreptul la azil este unul fundamental şi nu o crimă".