Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate fi un partid în acelaşi timp de stînga şi anti-imigraţionist?

2015-09-05t162400z_1286200610_lr2eb9519jp6x_rtrmadp_3_europe-migrants_0.jpg

Migrant arborînd portretul doamnei Merkel pe data de 5 septembrie 2015 în gara la München.
Migrant arborînd portretul doamnei Merkel pe data de 5 septembrie 2015 în gara la München.
Image source: 
credit foto: REUTERS/Michael Dalder

Problema imigraţiei este pe cale de a redecupa peisajul politic european. Dacă pînă acum se exprimau împotriva imigraţiei în special partidele naţionaliste, conservatoare, de dreapta şi de extremă dreapta, în prezent forţe de stînga îşi asumă un discurs anti-imigraţionist. Un caz interesant în acest sens merită semnalat în Germania.

Pe data de 4 septembrie este anunţată în Germania lansarea unei mişcări politice numită "Aufstehen" (ceea am putea traduce prin "în picioare") care ar urma să regrupeze membri ai tuturor partidelor de stînga cu program anti-liberal de tip Podemos sau Syriza. Cotidianul Le Figaro analizează, sub semnătura lui Jean-Louis Thiérot, specialist în relaţiile franco-germane, evoluţia acestei mişcări care se declară în acelaşi timp, şi aici este marea noutate, anti-imigraţionistă.

În numele acestei noi formaţiuni se exprimă deja preşedinta grupului parlamentar Die Linke (Stînga), Sahra Wagenknecht. "O frontieră deschisă tuturor este o naivitate. Si mai ales nu este o politică de stînga. Cînd creşte numărul de migranţi economici aceasta înseamnă că şi concurenţa creşte în vederea ocupării locurilor de muncă cel mai prost plătite." Am citat o declaraţie făcută de Sahra Wagenknecht, reluată de Le Figaro.

Dogma, sau regula generală de descifrare a peisajului politic european a fost pînă acum cam aşa: dreapta, rigidă şi identitară, se opune imigraţiei, în timp ce stînga deschisă şi internaţionalistă, este pro-imigraţie. Ceea ce se întîmplă acum în Germania va fi important pentru întreaga Europă, scrie specialistul francez, în măsura în care mişcarea "Aufstehen" îşi propune nici mai mult şi nici mai puţin decît să rupă cu cultura imigraţionistă a partidelor de stînga europene. Această nouă formaţiune politică din Germania îşi propune şi să atragă de partea ei un electorat format din muncitori care în ultimul timp a votat cu dreapta dură. 

"Iniţiativa doamnei Shara Wagenknecht nu est izolată în Europa, mai scrie Le Figaro. Ea participă la redefinirea politicilor migratorii din toate ţările Europei centrale. Spaţiu în care iniţiativele în acest sens au aparţinut unor lideri de dreapta, precum în Polonia, Ungaria sau Austria, dar şi unor lideri de stînga. La Praga, preşedintele Milos Zeman, fondator al partidului social-democrat ceh, a declarat fără ocolişuri că inamicul Europei este în prezent o formă de anti-civilizaţie care se întinde din Africa de Nord pînă în Indonezia."

Ideea că politicile migratorii masive nu sunt compatibile cu valorile de stînga îşi face loc cu greutate. Le Figaro citează o declaraţie făcută în 1981 de… Georges Marchais, la acea oră lider al Partidului Comunist Francez. Iată ce spunea el în cotidianul comunist L’Humanité: "Imigraţia constituie pentru patroni şi guvern un mijloc de a agrava şomajul, de a reduce salariile şi de a înrăutăţi condiţiile de muncă. De aceea noi spunem trebuie să oprim imigraţia pentru că altfel tot mai mulţi muncitori vor deveni şomeri."

Jean-Louis Thiérot, care este şi autorul unei cărţi despre relaţiile franco-germane "la ora adevărului", consideră că începînd cu această vară Germania devine laboratorul unei reconfigurări a stîngii europene. Fenomen, nou, de natură să facă juristprudenţă, care merită urmărit îndeaproape.