Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Banu despre speranţele şi deziluziile din 1968 în Europa

39296-xl.jpg

21 august 1968, Bucuresti: atunci s-a nascut "mitul" Ceausescu
21 august 1968, Bucuresti: atunci s-a nascut "mitul" Ceausescu
Image source: 
credit foto: arhive

Continuăm seria de evocări legată de înăbuşirea “Primăverii de la Praga” în urmă cu 50 de ani. Criticul şi eseistul George Banu îşi aminteşte de intensitatea acelor momente în România, precum şi de reverberaţiile ei politice şi culturale în întreaga Europă.

Fosta Cehoslovacie era invadată în noaptea de 20 spre 21 august 1968 de 500 000 de soldaţi. 30 de unităţi sovietice participau la operaţiune, sprijinite de altele bulgare, maghiare, poloneze şi est-germane. “Normalizarea” a fost un lung coşmar pentru cehi şi slovaci, iar ultimul soldat sovietic a părăsit teritoriul Cehoslovaciei abia în 1991.

Potrivit unor sondaje, intervenţia sovietică din 1968 continuă să fie văzută cu un ochi favorabil de majoritatea ruşilor.

Ne întoarcem în cele ce ce urmează în atmosfera verii fiebinţi din 1968 împreună cu George Banu, critic de teatru, profesor la Sorbona, dar care la ora acelor evenimente avea 25 de ani şi credea în “dezgheţul” din spaţiul comunist. Generaţia sa a fost traumatizată de intervenţia sovietică în Cehoslovacia.

La microfonul lui Matei Vişniec, profesorul George Banu povesteşte printre altele cum a descoperit ulterior, în Franţa, o generaţie tînără care era marxistă fără să-l fi citit pe Marx. În vestul şi în estul Europei în urmă cu 50 de ani tinerii au vrut mai multă libertate, dar nu aveau aceeaşi viziune asupra ei. Să-i ascultăm, în dialog, pe Matei Vişniec şi pe George Banu.

 

Interviu cu George Banu despre sperantele si deziluziile din 1968 în Europa