Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Suspectat de terorism, un deţinut este eliberat printr-o eroare

purtatorul_de_cuvant_al_guvernului_benjamin_griveaux_estimeaza_ca_eliberarea_presupusului_jihadist_indica_o_disfunctionalitate_grava.jpg

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Benjamin Griveaux estimeaza ca eliberarea presupusului jihadist indica o disfunctionalitate grava.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Benjamin Griveaux estimeaza ca eliberarea presupusului jihadist indica o disfunctionalitate grava.
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Un presupus jihadist a fost eliberat dintr-o închisoare franceză dintr-o banală eroare. Un judecător de instrucţie a uitat să îi prelungească detenţia provizorie. Bărbatul este bănuit că a fost implicat într-un proiect de atentat, în 2014, la Lyon. Bărbatul ar urma să fie judecat în noiembrie de o curte specială care tratează dosarele teroriste. Ïnainte, ar trebui să se prezinte în faţa unui judecător în septembrie, într-un alt dosar.

Presupusul jihadist se afla în detenţie provizorie din august 2016. El a fost eliberat din închisoare pe 3 aprilie 2018, dintr-o eroare a unui judecător de instrucţie. Ministrul Justiţiei a confirmat miercuri informaţia apărută acum în presa franceză.

Bărbatul ar urma să fie judecat în noiembrie la Paris, alături de alte persoane, bănuiţi cu toţii că s-ar fi implicat într-un proiect de atentat în 2014, la Lyon dar şi că făceau parte dintr-o filieră care asigura transportul de combatanţi spre Siria.

O eroare banală, scrie presa franceză, iar presupusul jihadist este pus în libertate “din oficiu”. Ministrul de Justiţie asigură că bărbatul făcea obiectul unui control judiciar extrem de strict şi că o anchetă a fost declanşată pentru a se vedea cum a fost posibil să se întâmple un astfel de act ce ar putea avea consecinţe grave dat fiind profilul periculos al deţinutului.

Potrivit Le Canard enchaîné, judecătorului de instrucţie i s-a cerut să îşi dea demisia însă acesta a refuzat. Magistratul nu a fost sancţionat.

Dar problema nu se opreşte aici. În luna mai, în timp ce se afla sub control judiciar, bărbatul a fost depistat în afara oraşului în care domiciliază deşi avea interdicţie să îl părăsească, conducea fără permis iar în telefonul său mobil au fost găsite imagini cu jihadişti armaţi dar şi un vídeo de propagandă a organizaţiei Stat Islamic.

Judecat imediat, el a fost lăsat în libertate desi parchetul din Meaux (Seine et Marne) a cerut zece luni de detenţie. Parchetul a făcut apel iar omul ar trebui să fie judecat în apel, pentru aceste fapte, pe 13 septembrie, la Paris.  

În total 15 persoane sunt acuzate în acest dosar, printre care şi un minor la momentul producerii faptelor. Ei vor fi judecaţi începând cu 12 noiembrie. Ïntre timp, 8 dintre ei au plecat în zona irakiano-siriană, printre ei se află trei fraţi ce fac obiectul unui mandat de arestare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului evocă o « disfuncţionalitate gravă » şi a declarat că « prioritatea este găsirea acestui individ ».

Povestea este de-a dreptul aberantă, scrie Le Figaro care se întreabă cât de eficace poate fi sistemul judiciar.

Dar nici aici nu se opreşte povestea aberantă....căci nu este pentru prima dată când se dau rateuri în acest dosar. În septembrie 2016, un alt deţinut din acest dosar, o tânără femeie de data aceasta, a ajuns în libertate printr-un viciu de formă. Avocata ei nu a fost înştiinţată în timp util că este convocată să fie audiată. În lipsa ei, Curtea de Apel Paris a infirmat ordonanţa prin care se prelungea detenţia provizorie iar astfel, femeia a fost eliberată.