Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, Turcia, Iran, UE: Donald Trump în război cu toată lumea

razboiul_comercial_intre_statele_unite_si_china_trece_intr-o_noua_etapa_prin_impunerea_de_noi_taxe_vamale.jpg

Razboiul comercial între Statele Unite si China trece într-o noua etapa prin impunerea de noi taxe vamale.
Razboiul comercial între Statele Unite si China trece într-o noua etapa prin impunerea de noi taxe vamale.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jason Lee

Războiul comercial lansat de administraţia Trump loveşte din ce în ce mai multe ţări şi ameninţă creşterea mondială: China, Uniunea Europeană, Mexic, Canada, Japonia, Turcia, Iran. Doar sancţiunile dintre Beijing şi Washington ar putea amputa Produsul Intern Brut planetar cu 0,7% în următorii doi ani, potrivit estimărilor recente ale Oxford Economics.

Ochi pentru ochi şi dinte pentru tine  - aceasta este relaţia în prezent între Washington şi China. La fiecare nouă taxă vamală impusă de Statele Unite, China ripostează imediat.  

Din 23 august, produse din China şi Statele Unite în valoare de 100 de miliarde de dolari, câte 50 de miliarde de fiecare parte, sunt taxate vamal: maşini de spălat, panouri solare, componente electronice sunt acum taxate cu 25%. Beijing a ţintit produse emblematice precum Harley Davidson, băuturi alcoolice, carnea de porc şi soia.  

Liderul de la Casa Albă ameninţă că va merge şi mai departe iar din septembrie ţinteşte importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari – la peşte, pneuri, hârtie şi produse chimice.

Ba mai mult, Dondald Trump susţine că ar putea taxa totalitatea importurilor venite din China, adică 505 miliarde de dolari în 2017, ceea ce reprezintă un deficit pentru americani de 375 de miliarde de dolari.

Dar această bătălie ar putea avea limitele sale: China importă de aproape patru ori mai puţin decât exportă către Statele Unite, ceea ce îi limitează capacitatea de represalii.

Discuţii între cele două au fost reluate pe 22 august la Washington, o premieră din iunie.  

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Donald Trump a acceptat un armistiţiu, pe 25 iulie. Cele două părţi au convenit să şteargă cvasi totalitatea tarifelor vamale. Un acord concret nu a fost încă semnat, mulţi lideri europeni au anunţat deja că nu vor accepta orice şi oricum, despre cât de imprevizibil este Donald Trump se ştie deja.

Pe 21 august, administraţia Trump a amânat sine die taxele anunţate pentru importurile de maşini europene. Ceea ce relaxează Germania, marea exportatoare de maşini în America de Nord.

Canada, vizată de taxe vamale de 25% pentru oţel şi aluminiu a luat măsuri similare pentru produsele americane: nu doar pentru cele două metale dar şi pentru  whisky, ketchup, sucul de portocale, diverse ambarcaţiuni cu motor sau fără dar şi pentru maşinile de tuns iarba.

Aflat în vizorul lui Donald Trump încă din campania electorală, Mexicul a impus taxe vamale pentru diverse bunuri importate din Statele Unite: diverse aliaje, fructe şi brânză.

Extrem de afectat este Iranul. Ca urmare a ieşirii din acordul nuclear iranian, Washington a restabilit sancţiunile economice la adresa Teheranului. Vizate de eventuale sancţiuni sunt şi companiile care au vreo legătură cu Iranul astfel că multe societăţi străine s-au văzut nevoite să-şi închidă porţile în Iran.  Liderul de la Casa Albă le-a acordat acestora până la 180 de zile pentru a se retrage din Iran.

Prima salvă a fost trasă spre industria auto şi importul de materii prime iar din  4 noiembrie urmează să fie liminat sectorul energetic şi cel financiar. Donald Trump susţine că este determinat să reducă la zero exporturile iraniene.

Mai multe ţări au cerut să fie exceptate de la eventualele sancţiuni, pentru a putea să continue comerţul cu Teheranul. Colosul Total s-a retras pe 20 august, în mod oficial, din proiectul privind construcţia celui mai mare câmp gazier, în Iran.

Turcia este ultima dintre ţintele administraţiei americane. În centrul conflictului se găseşte un pastor american reţinut la domiciliul său din Ankara. Diplomatic iniţial, conflictul a devenit comercial trecându-se la taxarea reciprocă a unor produse ceea ce a dus la scăderea puternică a lirei turce.

Dar, Turcia a decis să conteste la Organizaţia Mondială a Comerţului aceste taxe impuse de Statele Unite.