Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Air France, British Airways şi KLM îşi suspendă zborurile spre Teheran

legatura_paris_-_teheran_a_fost_realuata_in_2016_iar_acum_sunt_din_nou_suspendate_ca_urmare_a_reintroducerii_sanctiunilor_americane_la_adresa_administratiei_de_la_teheran.jpg

Legatura Paris - Teheran a fost realuata în 2016 iar acum sunt din nou suspendate ca urmare a reintroducerii sanctiunilor americane la adresa administratiei de la Teheran.
Legatura Paris - Teheran a fost realuata în 2016 iar acum sunt din nou suspendate ca urmare a reintroducerii sanctiunilor americane la adresa administratiei de la Teheran.
Image source: 
Stephane de Sakutin/AFP

Cei trei transportatori europeni nu vor mai zbura spre capitala Iranului din a doua parte a lui septembrie. Compania aeriană franceză susţine că legătura Paris – Teheran nu mai este rentabilă comercial.

Air France a reînceput să zboare spre Teheran din vara lui 2016, odată ce au fost ridicate sancţiunile internaţionale impuse regimului iranian. Doi ani mai târziu, administraţia americană reimpune sancţiunile economice împotriva Iranului iar Air France este nevoită să îşi stopeze din nou activitatea aici, din 18 septembrie.

AirFrance susţine că legătura nu va mai fi rentabilă odată cu abandonul pieţei iraniene anunţat de mai multe companii franceze, printre care Total şi constructorul auto PSA.

Air France a redus deja la minimum zborurile între Paris şi Teheran şi le-a transferat unităţii sale de low-cost dar şi aceasta va asigura doar un singur zbor, săptămânal, faţă de trei în prezent.

Măsuri similare sunt luate şi de operatorul britanic British Airways şi de cel olandez KLM.

Zborurile Londra – Teheran vor fi sistate de pe 23 septembrie iar o zi mai târziu se opresc legăturile KLM, între Amsterdam şi Teheran.

Dintre marile companii aeriene europene, doar transportatorul german Lufthansa şi concurentul italian Alitalia vor continua să asigure zboruri spre Teheran.  

Este o lovitură puternică pentru Iran în condiţiile în care deja mari grupuri europene se văd nevoite să se retragă: grupul petrolier Total şi contructorul auto Peugeot.

Moneda iraniană a pierdut aproximativ 70% din valoarea sa raportat la dolar, de când preşedintele american Donald Trump a anunţat ieşirea din acordul nuclear. Milioane de iranieni care locuiesc în străinătate vor fi afectaţi de sistarea legăturilor aeriene.