Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina îşi celebrează independenţa cu o paradă militară de amploare

presedintele_ucrainean_petro_porosenko.jpeg

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko
Sursa imaginii: 
www.president.gov.ua

Ucraina celebrează vineri a 27-a aniversare a independenței cu o paradă militară de o amploare fără precedent. «Asigurarea unei independenţe ireversibile şi o Ucraină mare și puternică, fără perspectiva revenirii în sfera de influență a Rusiei” – sunt punctele spre care ţinteşte liderul de la Kiev care speră ca Ucraina să facă parte într-o zi din UE şi NATO.

Semn al susţinerii americane acordate Kievului, consilierul pentru securitate naţională John Bolton a asistat la defilarea ce a avut loc pe bulevardul principal din Kiev, în faţa a mii de spectatori îmbrăcaţi în haine tradiţionale – un simbol patriotic afişat în ultimii ani ca răspuns la criza declanşată de Moscova.

Aproximativ 4.500 de militari au fost prezenţi la paradă. Purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării a declarat pentru France Presse că este cea mai mare paradă de la obţinerea independenţei.

Pentru prima dată în ultimii 9 ani, aviaţia militară a participat la eveniment cu elicopetere de luptă şi avioane de vânătoare. Si tot în premieră, o unitate de femei a participat la defilare. 

« Nu doar că am supravieţuit dar ne-am creat o armată puternică”, a declarat preşedintele Petro Poroşenko, în post din 2014 şi care intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat, în primăvara viitoare.

Renaşterea armatei naţionale constutuie deja una din argumentele cheie a campaniei sale.

Conflictul cu separatiştii pro-ruşi a făcut până acum zece mii de morţi. Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea unor armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, dar încă mai izbucnesc violenţe.  

Joi, cinci soldaţi ucrainieni au fost ucişi şi şapte răniţi în cele mai puternice confruntări declanşate în ultimele luni.