Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU invita Rusia, Iran şi Turcia la discuţii despre viitoarea Constituţie siriană

presedintele_sirian_bachar_al_assad.jpg

Presedintele sirian, Bachar al Assad.
Presedintele sirian, Bachar al Assad.
Sursa imaginii: 
AFP/Presidencia Siria

Întâlnirea ar urma să aibă loc între 11 şi 12 septembrie. Un comitet ar urma să se ocupe de elaborarea unei noi constituţii. Organismul va fi alcătuit din reprezentanţi ai guvernului de la Damasc şi ai opoziţiei siriene.

Crearea unui comitet instituţional a fost decisă în timpul summitului organizat în ianuarie la Soci.

Pentru emisarul ONU, acest comitet este un element cheie către o rezoluţie în conflictul sirian care a făcut peste 350.000 de morţi din martie 2011.

Din 2016, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a condus nouă serii de negocieri între regim şi grupuri ale opoziţiei, la Geneva şi Viena dar fără rezultate concrete.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce, aflat în vizită la Moscova, a atenţionat vineri că o ofensivă la Idleb, un ultim fief controlat de jihadişti, ar cauza o catastrofă : « luptele ar putea dura prea mult iar civilii ar putea cădea victime ».

Oficialul turc a susţinut o conferinţă de presă împreună cu omologul rus, Serghei Lavrov.

Regimul de la Damasc, susţinut de Moscova, speră să recâştige această regiune situată în nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia şi dominată în proporție de 60% de membri ai unei grupări teroriste desprinse din Al Qaida.

Situaţia din Idleb este foarte dificilă, a afirmat la rândul său Serghei Lavrov. Cei doi diplomaţi se întâlnesc vineri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.