Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigraţie: Italia ameninţă cu reducerea contribuţiei la bugetul comunitar

2018-08-21t111038z_34731972_rc19a0d46a80_rtrmadp_3_europe-migrants-italy1_0.jpg

Vasul Diciotti în portul de la Catania
Vasul Diciotti în portul de la Catania
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Antonio Parrinello

Polemică între Italia şi responsabilii europeni de la Bruxelles în contextul unei noi drame migratorii. 140 de migranţi salvaţi în noaptea de 15 spre 16 august au aşteptat aproape o săptămînă într-un port din Sicilia înainte de a primi autorizaţia de a debarca.

Sosirea vasului Diciotti în portul Catania, cu 140 de migranţi la bord, a suscitat poate cele mai vehemente declaraţii de pînă acum din partea ministrului de interne italian Matteo Salvini faţă de politica migratorie a Europei. El a ameninţat pur şi simplu că Italia îşi va reduce contribuţia la bugetul comunitar întrucît, în viziunea lui Salvini, Europa ar fi abandonat total Italia în faţa fenomenului migratoriu.

Pînă la urmă incidentul a fost închis odată cu intervenţia Bisericii catolice italiene care i-a preluat pe migranţi, aceştia urmînd să fie repartizaţi în Italia dar şi în Albania şi în Irlanda. Agenţia France Presse arată că o anchetă judiciară a fost deschisă în privinţa lui Matteo Salvini, acuzat de "sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere". "Nu faceţi decît să vă trageţi un glonte în picior" atunci cînd acuzaţi Uniunea Europeană de lipsă de solidaritate în privinţa imigraţiei, le-a spus responsabililor italieni comisarul europeran însărcinat cu migraţiile, Dimitris Avramopoulos.

Comisia Europeană refuză în orice caz ameninţările de genul celor formulate de italieni. Merită însă observat că ţările europene nu au fost de loc grăbite să-şi ofere ospitalitatea pentru primirea celor 140 de migranţi, iar Albania o face fără îndoială ca o formă de gesticulaţie mediatică, pentru a-şi pava astfel cu gesturi umanitare drumul spre eventuala integrare europeană. Este greu de crezut că respectivii migranţi şi-au riscat viaţa ca să ajungă în Albania, de unde provin de altfel majoritatea cererilor de azil politic în Europa.

Cifra de 20 de migranţi primiţi de Albania este derizorie, iar faptul că Serbia şi Muntenegru negociază acum la rîndul lor posibilitatea de a primi cîţiva migranţi pune în lumină un fel de instrumentalizare politică şi mediatică a unui fenomen în faţa căruia Europa rămîne incapabilă să adopte o poziţie clară.