Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economii şi reduceri de posturi în Franţa

france-edouardphilippe-jdd_0.jpg

Premierul francez Edouard Philippe
Premierul francez Edouard Philippe
Image source: 
Credit foto: François Nascimbeni, AFP

În Franţa, primul ministru Edouard Philippe anunţă în acelaşi timp continuarea reformele şi noi restricţii bugetare. Un ritm de creştere mai mic decît fusese perevăzut pentru perioada următoare obligă executivul să recurgă la noi economii.

La prima vedere între o creştere economică de 1,9 la sută şi una de 1,7 la sută nu este o mare diferenţă. Si totuşi, în practică, ea poate însemna reducerea a 50 000 de posturi. Este ceea ce anunţă într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du dimanche primul ministru francez Edouard Philippe. Executivul şi-a construit bugetul pe o previziune de creştere economică de 1,9 la sută. Ceea ce părea plauzibil şi coerent, mai ales că această ameliorare a dinamicii economice era aşteptată de mulţi ani, chiar de fostul preşedinte François Hollande în ultima perioadă a mandatului său.

Unii economişti se tem însă în prezent că o perioadă mai sumbră îl aşteaptă pe noul preşedinte Emmanuel Macron. Unii vorbesc chiar, în ceea ce-l priveşte, de o “prezidenţă inversată”, în raport cu François Hollande. Altfel spus, în cei cinci ani cît s-a aflat la putere socialistul François Hollande, el n-a făcut decît să aştepte reluarea creşterii economice, care s-a făcut extrem, extrem de încet, în aşa fel încît nu i-a mai fost favorabilă pentru a spera la un nou mandat. Emmanuel Macron s-ar putea confrunta cu o lungă perioadă de stagnare, sau de scădere lentă a creşterii economice, ceea ce i-ar putea compromite reformele.

Primul ministru a anunţat deja un plan de economii, în special în zona prestaţiilor sociale. Anul viitor sunt prevăzute mari reduceri de posturi la ministerul finanţelor, în sectorul audiovizualului public şi în reţeaua externă a statului: 4500 de posturi vor fi suprimate în total. Opoziţia se declară deja scandalizată de aceste măsuri.

Liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, vede în aceste anunţuri un semn că “statul administrativ” se prăbuşeşte şi că preşedintele ar vrea să înlocuiască sector public prin cel privat, ceea ar reprezenta “picătura care varsă paharul”. Paharul revoluţionar, bineînţeles.