Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


L’Obs: «Prost gestionată şi coruptă, România este confruntată cu un exod masiv al tineretului ei»

romania.jpg

Protest în Piata Victoriei pe 17 august contra violentelor Jandarmeriei
Protest în Piata Victoriei pe 17 august contra violentelor Jandarmeriei
Image source: 
Daniel Mihailescu/AFP

In România, una dintre cele mai sărace ţări din UE, adevărata criză nu este provocată de un ipotetic val de migranţi extra-europeni. Nu, problema este că între 15-20% din populaţie a ales să plece din ţară. Aşa sună introducerea unei lungi anchete publicate de săptămânalul francez l’Obs sub titlul «Prost gestionată şi coruptă, România este confruntată cu un exod masiv al tineretului ei».

In ultimele două decenii, între 3 şi 4 milioane de români au plecat să trăiască şi să muncească în alte ţări europene – Italia, Spania şi Regatul unit cu precădere. Vara este greu să-ţi dai seama care este impactul acestui exod pentru că numeroşi români din diasporă vin să-şi petreacă vacanţa acasă. La Huşi – unde s-a dus printre altele corespondentul l’Obs, Pierre Haski – patroana unei făbricuţe de textile spune însă că la sfârşitul anului îşi va închide societatea din cauza lipsei de mână de lucru locală.

“Emigraţia a devenit un drog, un ritual de trecere la vârsta adultă. E motivul pentru care puţini dintre tinerii de la faţa locului îşi imaginează viitorul acolo, în România. Salariile locale sunt mici faţă de ceea ce un muncitor, chiar şi slab calificat, poate câştiga în Europa de vest”. Trimisul special al revistei franceze notează dealtfel că şi în restul Europei centrale şi orientale – precum Bulgaria sau Polonia – se observă acelaşi fenomen de plecare a tinerilor spre alte meleaguri.

Si ce e de făcut, se întreabă ziaristul francez. Dacă te uiţi ce s-a întâmplat în august  la Bucureşti, realizezi cât de grea este misiunea. Pierre Haski le rezumă cititorilor francezi evenimentele din Piaţa Victoriei din 10 august. «O bună parte din cei 100.000 de oameni care au ieşit atunci în stradă erau din diasporă, unii chiar veniţi cu steagurile ţării lor de adopţie : Belgia, Spania, Canada… Ei au venit să protesteze contra hoţilor de la putere, contra corupţiei la scară mare care există în România, contra PSDului - care numără în rândurile sale mulţi foşti nomenklaturişti din vremea lui Ceauşescu - şi contra unui guvern dezastros care atacă independenţa justiţiei. Spre deosebire de precedentele manifestaţii din ultimii ani care se derulaseră paşnic, cea din 10 august s-a terminat prost, printr-o intervenţie dură a Jandarmeriei care a folosit bâte şi gaze lacrimogene făcând astfel aproape 500 de răniţi. Puţin obişnuiţi cu o astfel de violenţă, românii au rămas şocaţi şi i-au acuzat pe agenţii provocatori ai puterii. Obiectivul acestora era să discrediteze apariţia diasporei în dezbaterea politică şi să permită televiziunilor pro-guvernamentale să difuzeze non-stop imagini cu haosul din inima Bucureştiului. In micile oraşe din provincie şi la ţară, unde se află o mare parte a bazei electorale a PSDului, aceste imagini produc efectele scontate».

In finalul analizei sale din L’Obs, Pierre Haski reaminteşte că «dacă astăzi, diaspora injectează bani mulţi în ţară şi permite reducerea ratei şomajului, acesta fiind «exportat» pe alte meleaguri, în viitor emigraţia este o adevărată bombă cu efect întârziat. Reducerea activilor care trebuie să le plătească pensile celor în vârstă şi lipsa unor forţe vii riscă să destabilizeze ţara. E o chestiunea prea puţin luată în seamă când încercăm să înţelegem evoluţia politică a ţărilor din Europa centrală şi orientală, poziţia lor vizavi de migranţii extra-europeni şi euro-ostilitatea crescândă a guvernelor lor», mai scrie jurnalistul francez. Acesta este de părere că «doar o reechilibrare a condiţiilor salariale şi de muncă între cele două părţi ale continentului european ar putea stopa hemoragia. Obiectivul este însă unul îndepărat, încă greu de atins în ciuda unor anumite progrese. Până atunci, românii din diasporă pot să-şi strige mai departe nemulţumirea pe străzile Bucureştiului şi să primească drept unic răspuns nori de gaze lacrimogene».

 
L’Obs: «Prost gestionată şi coruptă, România este confruntată cu un exod masiv al tineretului ei»