Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, diplomaţie: Emmanuel Macron doreşte ca Uniunea Europeană să poată face "joc egal" cu America şi China

2018-08-27t095839z_914194399_rc1528927100_rtrmadp_3_france-diplomacy-macron_0.jpg

Discurs al preşedintelui Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor reuniţi la Palatul Elysée, 27 august 2018
Discurs al preşedintelui Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor reuniţi la Palatul Elysée, 27 august 2018
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Preşedintele francez Emmanuel Macron a rostit luni 27 august un discurs în faţa ambasadorilor Franţei cărora le-a trasat noua "foaie de parcurs diplomatică”. Intr-un context în care Washington-ul se dezangajează în multe privinţe pe plan internaţional, şeful statului francez consideră că Europa trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a “face joc egal” cu Statele Unite şi cu China.

“Lupta europenilor nu face decît să înceapă, ea va fi lungă, ea va fi dificilă şi se va afla în centrul acţiunii Franţei pe durata întregului meu mandat, întrucît suntem în mijlocul unei crize europene” a spus, printre altele, Emmanuel Macron. El a pledat în consecinţă prentru crearea unei veritabile apărări europene, autonome, astfel încît securitatea Uniunii Europene să nu mai depindă de americani.

Pe de altă parte Emmanuel Macron se declară favorabil dialogului cu Rusia şi cu Turcia, pe care ar dori să le reapropie de Europa prin parteneriate strategice. Preşedintele Macron s-a referit şi la Siria şi la Libia, precum şi la criza migratorie, afirmînd că Europa are nevoie de o politică bine coordonată la acest ultim capitol. El a criticat în context Italia şi Ungaria, considerînd aceste ţări drept "oportuniştii Europei", întrucît profită de subvenţiile Bruxelles-ului dar refuză constrîngerile care decurg din acordarea acestor bani.

Emmanuel Macron mai doreşte o mai mare integrare europeană, în toate domeniile, fiscal, social, politic, şi a pledat din nou pentru o construcţie europeană bazată pe "cercuri concentrice". Cum Franţa va asigura începînd din 2019 preşedinţia grupului G7, Emmanuel Macron propune discuţii cu China, India şi Africa, de natură să relanseze eficacitatea grupului, "torpilată" recent de Donal Trump. 

Un alt obiectiv al Franţei este reforma Organizaţiei mondiale a comerţului, ceea ce implică negocieri între Europa, Japonia, Statele Unite şi China. Emmanuel Macron le cere ambasadorilor francezi să se angajeze şi într-o diplomaţie ecologică precum şi într-o campanie mondială în favoarea educaţiei, mai ales în Africa, şi mai ales în favoarea fetelor care sunt lăsate mult prea des în afara sistemului educaţional.