Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: un lider jihadist lichidat, negocieri posibile cu talibanii la orizont

2018-02-08t111857z_2049725940_rc1da14514d0_rtrmadp_3_afghanistan-usa-war_0.jpg

Instructor american pregatind militari afgani
Instructor american pregatind militari afgani
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Omar Sobhani

În Afganistan autorităţile anunţă lichidarea lui Saad Arhabi, liderul secţiunii afgane a Organizaţiei stat islamic. Șansele de pace în Afganistan rămîn însă incerte, iar strategia lui Donald Trump în această ţară, anunţată acum un an, nu a dat nici un rezultat notabil.

Șeful jihadiştilor din Afganistan subordonaţi Organizaţiei stat islamic a fost ucis, împreună cu zece dintre oamenii săi, în urma unui raid aerian, în estul ţării, anunţă autorităţile de la Kabul. Saad Arhabi îşi asumase respectiva şefie în aprilie 2017, după ce liderul de atunci al jihadiştilor a fost ucis în urma unui bombardament american. De mai multe ori americanii au pretins că lichidarea unor şefi talibani sau ai Organizaţiei stat islamic în Afganistan va fi de natură să schimbe raporturile de forţe.

Din păcate lucrurile nu s-au derulat aşa, fiecare şef ucis a fost înlocuit de alt şef iar pe ansamblul ţării violenţele continuă. În urmă cu un an Donald Trump a sperat că zone tot mai mari din Afganistan vor putea trece sub controlul securitar al forţelor guvervamentale. Talibanii continuă să controleze regiuni importante şi s-ar părea că îşi amplifică ofensivele tocmai pentru a putea participa, în poziţii de forţă, la eventuale negocieri de pace. Pe data de 22 august generalul american John Nicholson declara că oportunităţile de pace din Afganistan sunt fără precedent, ca urmare a unui plan de pace şi de reconciliere naţională propus de preşedintele afgan Asharf Ghani.

Există însă şi o propunere rusă în vederea convocării unei conferinţe de pace în Afganistan. Ea ar fi trebuit să aibă loc pe data de 4 septembrie la Moscova, cu participarea talibanilor, dar a fost amînată. De fapt, americanii nu agrează iniţiativa rusă, şi sub presiunea lor nici autorităţile de la Kabul nu vor să-i dea Moscovei şansa de a obţine o victorie diplomatică în regiune.