Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declaraţiile Papei Francisc privind homosexualitatea declanşează polemică

2018-02-15t172131z_1696684745_rc1889210d40_rtrmadp_3_pope-abuse_0.jpg

Papa Francisc (foto arhive)
Papa Francisc (foto arhive)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alessandro Bianchi

In avionul care-l aducea înapoi din Irlanda la Vatican în noaptea de duminică spre luni, Papa Francisc a profitat de ocazie pentru a răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Intrebat despre homosexualitate – domeniu în care până acum era considerat un progresist – suveranul Pontif a făcut o declaraţie stupefiantă. El le-a recomandat părinţilor care descoperă la copiii lor tendiţe homosexuale, să meargă cu ei la psihiatru. A urmat, cum era de aşteptat, o aprigă polemică şi un val de critici.

“Când homosexualitatea se manifestă încă din copilărie, se pot face multe prin psihiatrie”. Cu aceste cuvinte, rostite în faţa presei la bordul avionului său, Papa Francisc a provocat stupefacţie şi critici vehemente. Stupefacţie dacă ţinem cont de poziţia sa anterioară, mai moderată faţă de homosexuali. Să nu uităm acel “Cine sunt eu ca să judec?” rostit de acelaşi papă acum 5 ani după întâlnirea din Brazilia cu tineretul catolic. Și în noaptea de duminică spre luni, Suveranul Pontif a încercat să dreagă lucrurile estimând că “părinţii nu trebuie niciodată să-şi condamne copilul homosexual. Acest lucru ar fi o eroare din partea părinţilor” a spus Francisc.

A “trata” homosexualitatea pare totuşi o cale ce merită să fie explorată din punctul său de vedere. Este dealtfel ceea ce se mai poate auzi azi în anumite discursuri ale Bisericii catolice care descriu homosexualitatea ca pe o patologie.

Nu doar Biserica a considerat însă homosexualitatea ca pe o boală. Începând cu secolul 19, în Franţa spre exemplu homosexualii sunt daţi în grija medicilor. Corpul medical inventează aşa-zise “terapii” ca să-i “vindice” pe homosexuali. Unul din remediile recomandate de doctori este ... citirea şi recitirea Bibliei.

În SUA, după al doilea război mondial se dezvoltă metode pe bază de duşuri reci şi electroşocuri pentru a-i “vindeca” pe homosexuali. În Anglia, în anii ’60 mai existau în spitalele psihiatrice tratamente rapide pentru a deveni heterosexual.

“Considerând homosexualitatea ca pe o boală, medicina a contribuit la stigmatizarea homosexualilor şi la alimentarea discursurilor homofobe” este de părere psihiatrul Malick Briki intervievat de ziarul Le Parisien.

Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a retras încă din 1992 homosexualitatea de pe lista patologiilor mintale, mai există şi azi în America medici tradiţionalişti care propun “stagii” pentru a trata homosexualitatea. În Europa, există încă aşa-zise “terapii de convertire” în care religioşi şi psihiatrii dau cuvântul homosexualilor în speranţa de a le schimba orientarea sexualà. În Uniunea europeană, doar Malta a interzis în mod formal aceste practici începând cu 2016, ne spune Le Parisien. Ar putea urma Marea Britanie şi apoi Franţa unde un deputat al majorităţii parlamentare va depune curând un proiect de lege în acest sens.

Declaraţia Papei a provocat deîndată un val de critici din partea asociaţilor LGBT din Franţa. “Sunt vorbe iresponsabile şi şocante întrucât ţintesc direct copii. Ori studii recente arată că există riscuri mai mari de sinucidere printre tinerii LGBT” notează principalele mişcări de apărare ale drepturilor minorităţii gay, lesbiană, bi şi transsexuală. In opinia acestora, dacă există o boală aceea este homofobia ancorată în societate care persecută persoanele LGBT”.

În urma scandalului provocat de declaraţia Papei Francisc, serviciul de presă al Vaticanului a retras luni cuvântul “psihiatrie” din retranscrierea declaraţiei Suveranului Pontif. “Am făcut asta ca să nu alterăm gândirea Papei” a explicat enigmatic Vaticanul. Nu este pentru prima dată că serviciul de presă al Sfântului Scaun modifică la retranscriere spusele unui Papă.

 
Declaraţiile Papei Francisc privind homosexualitatea declanşează polemică