Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organizatorii de la Roland-Garros vor un „cod vestimentar” pentru jucători

serena.jpg

Serena Williams la ultima editie a turneului de la Roland-Garros
Serena Williams la ultima editie a turneului de la Roland-Garros
Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI

In ciuda competiţiei care este în toi la US Open, ultimul turneu de Mare Slam al sezonului, actualitatea din tenis se joacă şi la Paris în aceste zile. In cauză, interviurile acordate presei de preşedintele Federaţiei franceze de tenis şi de Directorul Internaţionalelor de tenis ale Franţei. Ce au spus atât de important cei doi?

Bernard Giudicelli, preşedintele Federaţiei franceze de tenis, a revenit pe larg în revista Tennis Magazine asupra recentei ediţii a turneului de la Roland-Garros. Problema lui este ţinuta pe care a purtat-o atunci Serena Williams. Jucătoarea americană renunţase la tradiţionala fustiţă pentru a intra pe zgura pariziană într-un costum negru, mulat pe tot corpul şi cu o centură roz în jurul taliei. Ca să-şi justifice această ţinută extravagantă, Williams a invocat motive medicale. În urma unei sarcini şi naşteri dificile, acest costum favoriza o mai bună circulaţie sangvină. Campioana de tenis promitea de asemenea că nu o va mai purta cu altă ocazie. Trei luni mai târziu, „ţinuta Williams” iată că nu a fost uitată însă de gazdele franceze.

În timp ce Giudicelli promite că acea ţinută „nu va mai fi acceptată”, într-un interviu acordat ziarului sportiv L’Equipe, Guy Forget, fost campion de tenis şi actualmente Directorul Internaţionalelor de tenis ale Franţei, spune că vrea să instaureze, să le impună jucătorilor, „un cod vestimentar, dar mult mai suplu decât cel în vigoare pe gazonul englezesc de la Wimbledon”, unde albul este de rigoare pentru toată lumea. Nu vrem să devenim nişte aiatolahi şi pentru moment, nimic nu este definitivat. Discuţiile sunt în toi cu diverşi designeri şi fabricanţi de echipamente sportive pentru a găsi o ţinută ideală, în concordanţă cu noua arenă de la Roland-Garros”, mai spune Guy Forget care speră ca noile reguli vestimentare să fie adoptate până în 2021, data livrării complete a noului complex de tenis de la Paris.

În SUA, unde este în plină desfăşurare Open-ul american, al 4-lea şi ultimu turneu de Mare Slam al anului, declaraţiile responsabililor francezi au făcut valuri şi au provocat proteste pe reţelele de socializare. Unii au acuzat Franţa de rasism anti-Williams şi au propus chiar o boicotare a viitoarelor Internaţionale de tenis de la Roland-Garros. Ca să calmeze spiritele, fosta numărul unu mondială, actualmente clastă pe locul 26, a subliniat că fiecare turneu de Mare Slam are dreptul să facă ce vrea”. Liderul clasamentului masculin la tenis, spaniolul Rafael Nadal, de 11 ori câştigător al turneului de pe zgura pariziană, a sărit în apărarea organizatorilor turneului francez. „De ce dacă Wimbledon are propriile sale reguli, Roland-Garros nu ar putea să şi le impună şi el pe ale sale?” s-a întrebat retoric Rafa.

Suzanne Lenglen a jucat prima într-o fustă care-i venea deasupra genunchilor

Polemica nu este gata să se termine aşa de repede. Jean Gachassin, fostul preşedinte FFT, a estimat că anunţul fostului său braţ drept şi actual succesor este „de neînţels şi nedelicat. Ce contează dacă Serena este în galben, verde sau albastru. Mai bine uitaţi-vă ce mare campioană este şi ce joc prestează”, a spus Gachassin într-un interviu acordat ziarului Le Parisien.

Să reamintim că anumite ţinute feminine – dar nu numai - au marcat spiritele încă de acum un secol. Astfel, jucătoarea franceză de tenis Suzanne Lenglen a refuzat în anii 1920 să poarte pălărie pe teren şi să joace în rochie lungă, norma de rigoare pe atunci într-un sport încă sub puternică influenţă britanică. Lenglen a jucat prima într-o fustă care-i venea deasupra genunchilor, lucru revoluţionar pe vremea aceea dar care i-a uşurat mult deplasarea pe teren.

La sfârşitul anilor 40, americana Gertrude „Gussie” Moran îi şochează pe organizatorii de la Wimbledon când intră pe teren cu nişte chiloţi bufanţi, coloraţi şi vizibili pe sub rochiţa albă. Ținuta ei este considerată contrară regulilor foarte stricte ale turneului englezesc iar organizatorii o acuză pe Moran că „introduce vulgaritatea şi păcatul în tenis”.

În fine, în 1985 o altă jucătoare americană, Anne White, îi contrariază pe organizatorii de Wimbledon. Jucătoarea va intra pe teren într-un costum mulat pe corp – precum cel de acum al Serenei Williams – dar complet alb, codul impus de turneu. La întreruperea partidei din cauza ploii, arbitrul îi sugerează jucătoarei să vină a doua zi pe gazon cu o ţinută „mai puţin transparentă şi mai puţin mulată pe corp” ceea ce respectiva va şi face la reluarea meciului...

 
Organizatorii de la Roland-Garros vor un „cod vestimentar” pentru jucători