Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia, ţara în care s-au derulat 250 de ere…

empereurjaponakihito_0.jpg

Împăratul Akihito în 2015
Împăratul Akihito în 2015
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Thomas Peter/File

Japonia se pregăteşte să intre într-o "nouă eră". Acest concept este destul de diferit în accepţie japoneză faţă de cea europeană. Societatea japoneză este însă motivată pentru o nouă pagină de istorie întrucît în aprilie anul viitor împăratul Akihito urmează să abdice.

In multe documente oficiale japoneze nu figurează ca dată anul 2018, ci anul 30 al erei Heisei. Eră care a început cu 30 de ani în urmă cînd tronul a fost preluat de împăratul Akihito. Fapt fără precedent, acest al 125-lea împărat al Japoniei a fost autorizat să abdice şi ţara a trebuit să se doteze cu o lege pentru ca predarea ştafetei să se poată face în mod oficial. Naruhito, fiul cel mare al împăratului Akihito, urmează deci să deschidă o nouă eră, iar numele acesteia urmează să figureze pe calendarele din 2020.

In mod paradoxal, Japonia a cunoscut 250 de ere, deci mai numeroase decît numărul împăraţilor, ne informează Agenţia France Presse. Deseori Japonia a decis să “intre într-o nouă eră” nu doar după instalarea unor noi împăraţi ci şi după un mare dezastru natural sau un război. Iar fiecare nume de eră are un sens, reflectă un ideal naţional şi trasează un fel de “foaie de parcurs”. Cuvîntul “heisei”, de exemplu, înseamnă “împlinirea păcii”. Alegerea sintagmei care va desemna noua eră se face în urma unei proceduri riguroase. Nu Casa imperială ci guvernul îşi asumă această sarcină.

Cunoscătorii culturii nipone spun că japonezilor le place să plece din nou de la zero, există o motivaţie interioară colectivă spre mai bine cînd ei decid să intre într-o nouă eră. Nu ştiu de ce dar mă gîndesc că şi europenii, şi mai ales românii ar trebui să adopte acest stil de a gîndi şi de a acţiona.

Poate că ar trebui să ne inspirăm din cultura japoneză şi să declarăm că Europa intră într-o eră a încrederii în sine, iar România într-o eră a onestităţii şi a reconcilierii.