Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul de liber schimb nord-american în plină remodelare

2017-01-23t210604z_1_mtzgrqed1n93yjvp_rtrfipp_0_usa-trump_0.jpg

Preşedintele american Donald Trump la Casa Albă
Preşedintele american Donald Trump la Casa Albă
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Un vechi acord economic semnat în 1994 între Statele Unite, Mexic şi Canada, denunţat ca fiind "catastrofal" de preşedintele american Donald Trump, este pe cale de a fi remaniat. Într-o primă fază liderul de la Casa Albă, Donald Trump, s-a înţeles în privinţa unor modificări cu noul preşedinte mexican Andrés Manuel Lopez Obrador care va prelua funcţia supremă pe întîi decembrie anul acesta.

Pieţele financiare au răsuflat uşurate după anunţul legat de "salvarea" acestui acord de liber schimb cunoscut sub numele de ALENA. Donald Trump are reputaţia unui lider capricios care consideră "catastrofal" orice nu convine Americii. Unul dintre punctele cele mai delicate ale acordului cu Mexicul ţinea de industria automobilului. El a fost reechilibrat, printre altele şi datorită acestei prevederi: între 40 şi 50 la sută dintre componentele unui automobil trebuie să fie produse de lucrători plătiţi cu minimum 16 dolari pe oră.

Șeful trezoreriei americane îşi exprimă acum speranţa că discuţiile cu Canada vor fi şi ele fructuoase, pentru că oricum cele două economii sunt interdependente. Ministrul canadian de externe a sosit de altfel la Washington pentru discuţii cu responsabilii americani.

Toate aceste semne pozitive care vin din spaţiul nord-american sunt salutate şi în Europa. Donald Trump doreşte să revadă şi parteneriatul economic cu Uniunea Europeană, ceea ce a creat unele tensiuni în ultimul timp. Din punctul de vedere al lui Donald Trump mai ales Germania ar fi ţara care profită cel mai mult în contextul relaţiilor comerciale bilaterale. În prezent Bruxelles-ul ar prefera să găsească un teren de înţelegere cu americanii, dat fiind că Uniunea Europeană a fost deja destul de perturbată de retragerea Marii Britanii.

Mai nou Italia ridică probleme care riscă să se agraveze. Responsabilii italieni au anunţat, de exemplu, că anul viitor deficitul public italian ar putea fi mai mare decît 3 la sută din produsul intern brut, limita impusă de Bruxelles.