Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Continentul latino-american confruntat cu multiple crize

2016-06-14t231840z_627786161_s1aetjydquaa_rtrmadp_3_venezuela-violence_0.jpg

Manifestaţie împotriva penuriei de alimente la Caracas, Venezuela
Manifestaţie împotriva penuriei de alimente la Caracas, Venezuela
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Marco Bello

Primul ministru spaniol Pedro Sanchez efectuează prima sa călătorie oficială în America latină de la instalarea sa în fruntea guvernului de la Madrid. Aflat în Chile, el a declarat că Spania sprijină dialogul în vederea ieşirii din criza politică şi economică din Venezuela.

Pedro Sanchez a făcut această declaraţie în cursul unei conferinţe de presă comună cu omologul său chilian Sebastina Pinera. Acesta din urmă este un critic acerb al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro omul care a pus de fapt pe drumuri jumătate de milion de venezueleni. Mai multe ţări din regiune, printre care Chile, Mexic şi Brazilia, i-au cerut lui Madoro să adopte reforme democratice pentru a opri dezastrul din ţara sa, şi să accepte ajutoarele umanitare internaţionale.

Următoarele etape ale turneului efectuat în America latină de premierul spaniol sunt Bolivia, Columbia şi Costa Rica. Continentul latino-american se află în prezent sub unda de şoc a exodului venezuelean şi al imaginilor care vin din această ţară sinistrată. Nicolas Maduro suscită diviziuni regionale profunde. Columbia, de exemplu, a  anunţat că va părăsi Uniunea naţiunilor sud-americane în următoarele şase luni pe motivul că aceasta este complice cu “dictatura” lui Maduro.  

Această uniune, care îşi are sediul la Quito, în Ecuador, a fost formată iniţial din 14 state. Șase dintre ele, Brazilia, Argentina, Columbia, Chile, Peru şi Paraguay sunt însă nemulţumite de cum evoluează acest organism (UNASUR). Columbia şi Venezuela, care au în comun o frontieră de 2200 de kilometri, sunt într-o tensiune continuă.

America latină mai este în prezent marcată de enorme scandaluri de corupţie: în jur de 12 foşti preşedinţi se află în colimatorul justiţiei, mai nou fiind convocată în faţa unui judecător şi fosta preşedintă a Argentinei, doamna Christina Kirchner.