Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump pune în gardă Google, Twitter şi Facebook, acuzate de parţialitate

trump.jpg

Donald Trump dà un carton rosu presei din Biroul oval în urma unei întâlniri avute cu presedintele FIFA, 28 august 2018
Donald Trump dà un carton rosu presei din Biroul oval în urma unei întâlniri avute cu presedintele FIFA, 28 august 2018
Sursa imaginii: 
Mandel Ngan/AFP

Intr-un mesaj posat pe Twitter şi dezvoltat apoi mai pe larg la o întâlnire cu jurnaliştii în Biroul oval, Donald Trump a pus marţi în gardă, mai întâi motorul de căutare Google şi apoi reţelele de socializare Twitter şi Facebbok. „Trebuie să fie atente!” a avertizat şeful Casei albe. Cum se explică acest nou atac al preşedintelui american la adresa giganţilor internetului?

Donald Trump, ca de obicei, şi-a lansat atacul mai întâi pe Twitter. „Am căutat „actualităţi Trump” pe Google şi nu am găsit decât articole din medii Fake News. Cu alte cuvinte, este TRUCAT, la adresa mea şi a altora, pentru ca aproape toate articolele şi informaţiile să fie negative” a scris şeful Casei albe pe Twitter. In opinia lui Trump, „mediile de informare republicane şi conservatoare sunt date la o parte. Este o situaţie foarte gravă de care ne vom ocupa a ameninţat preşedintele.

Atacurile au fost apoi reluate şi dezvoltate în faţa presei reunite în Biroul oval. De această dată, lista presupuşilor vinovaţi s-a extins la Twitter şi Facebook, acuzate alături de Google că navighează în ape tulburi. Este injust faţă de o mare parte a populaţiei. Aceste firme trebuie să fie foarte atente de acum încolo” a mai spus Donald Trump evocând mii de plângeri depuse din cauza asta fără să dea însă mai multe detalii.

Acuzaţiile de parţialitate lansate de preşedintele american au fost deîndată respinse, contestate şi dezminţite de Google. Firma din Mountain View spune într-un comunicat că „nu orientează rezultatele motorului său de căutare spre vreo ideologie politică”. In plus, gigantul netului mai precizează că anual aduce sute de ameliorări algoritmilor săi de căutare.

Ameninţările cu represalii ale lui Trump la adresa celor trei mari firme au fost confirmate de consilierul economic al şefului Casei albe. Larry Kudlow a precizat că administraţia de la Washington se apleacă asupra chestiunii unor eventuale măsuri fără să spună însă ce opţiuni sau investigaţii sunt actualmente în curs.

Analiştii interogaţi de agenţiile de presă estimează că o potenţială reglementare guvernamentală în acest sector ar fi ceva extrem de grav şi oricum în contradicţie cu primul amendament al constituţiei americane care garantează libertatea de expresie.

Noul atac al preşedintelui american contra unuia dintre cele mai populare şi răspândite motoare de căutare se înscrie într-o ofensivă mai generală a lui Trump, recurent lansată de câteva luni încoace contra giganţilor internetului, acuzaţi că „reduc la tăcere milioane de oameni practicând o formă de cenzură”. Giganţi ai netului care sunt pe de altă parte supuşi la presiuni uriaşe din partea Congresului de la Washington pentru a interzice conturile conspiraţioniste sau cele false care perturbă viaţa politică americană.

 
Trump pune în gardă Google, Twitter şi Facebook, acuzate de parţialitate