Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România prezentă la un festival literar în inima Provenţei: interviu cu scriitorul Ioan T. Morar

Sfîrşitul lunii august şi începutul lunii septembrie relansează activitatea literară în Franţa pe plan editorial, iar numeroase oraşe mari şi mici organizează saloane literare. Este cazul cu burgul Fuveau situat în inima Provenţei, la poalele unui munte sacralizat de Cezanne, Sainte-Victoire.

Un grup de scriitori români, din care fac parte Gabriela Adameşteanu, Ana Blandiana şi Varujan Vosganian, vine anul acesta în Provenţa cu ocazia acestei manifestari în care este implicat şi Ioan T. Morar, scriitor şi jurnalist român, stabilit de cîţiva ani în Provenţa.

Fuveau este ceea ce în franceză se numeşte "un village perché", altfel spus un sat cocoţat pe un vîrf de deal, cu străzi în pantă, cu o impozantă biserică neo-gotică în mijlocul său. Doar o mie de locuitori, dar şi o istorie milenară pentru că localitatea este menţionată pentru prima dată în documente în anul 1080.

"Ces Lettres Venues d’Ailleurs" (Aceste litere venite din altă parte) se intitulează un colocviu organizat de peste douăzeci de ani în acest burg cu ocazia salonului său literar, anul acesta România fiind, cum spuneam, ţară invitată. Scriitorul Ioan T. Morar ne spune mai multe despre această manifestare la microfonul lui Matei Vişniec. Salonul literar începe vineri 31 august şi se etalează pe trei zile, pînă pe 2 septembrie.  

"Scriitorii în Provenţa" - Salon literar la Fuveau / Interviu cu Ioan T. Morar