Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Axa eurofobă Salvini-Orban, contra preşedintelui Macron

orban.jpg

Premierul Ungariei Viktor Orban si Matteo Salvini, vice-premierul si ministrul italian de Interne, pe 28 august 2018 la Milano
Premierul Ungariei Viktor Orban si Matteo Salvini, vice-premierul si ministrul italian de Interne, pe 28 august 2018 la Milano
Sursa imaginii: 
REUTERS/Massimo Pinca

Matteo Salvini, vice-preşedintele consiliului italian, şi Viktor Orban, premierul Ungariei, s-au angajat să coopereze pentru a impune o altă Uniune europeană, o Europă anti-imigraţie. In opinia celor doi lideri, Emmanuel Macron este adversarul lor principal fiind un adept al imigraţiei. Cum a reacţionat preşedintele Franţei?

Emmanuel Macron le-a dat replica miercuri liderilor ungar şi italian. „Nu voi ceda nimic naţionaliştilor şi celor care promovează discursuri de ură. Dacă vor să mă aibă pe mine ca principal opozant, au dreptate” a declarat liderul francez aflat în deplasare în Danemarca şi Finlanda. Două state nordice cu care ar dori să se alieze Macron în cadrul unui „arc progresist” în Europa ca să facă faţă naţionaliştilor şi populiştilor la viitoarele alegeri europene din mai 2019.

Naţionalişti şi populişti, reprezentanţi mai nou de Salvini şi Orban, noua axă eurofobă în Uniunea europeană. Uniţi contra imigraţiei, principala „problemă” actuală a Europei în opinia lor, ei îşi propun să creeze o alianţă puternică, suveranistă, pentru a „construi o altă Europă”. Primul, italianul Matteo Salvini, vice-preşedinte al Consiliului italian, s-a remarcat recent refuzând acostarea în porturile italieneşti ale unor vase cu migranţi la bord din Mediterană. Al doilea, maghiarul „iliberal” Viktor Orban, s-a făcut cunoscut mai de demult când a refuzat orice repartiţie a migranţilor în ţara sa, ţară pe care pe alocuri a şi încojurat-o cu garduri din sârmă ghimpată.

Salvini şi Orban, „eroi ai dreptei radicale”

Problema este că dacă cei doi, Salvini şi Orban, au un ţel comun – combaterea imigraţiei – alianţa lor este contra naturii. Partidul italianului, Liga, de extremă dreaptă, este aliat cu extrema dreaptă la nivel european – în particular cu Reunirea naţională a lui Marine Le Pen - în grupul zis al Europei naţiunilor. Fidesz-ul lui Orban face parte din PPE, grupul popularilor europeni, principala forţă din Parlamentul european din care fac parte şi conservatorii republicani francezi şi germanii din CDU. Altă divergenţă vine din faptul că în timp ce Salvini le cere parterenilor săi europeni – dar nu şi noului său „prieten” Orban – să accepte o parte din migranţii eşuaţi pe plajele Italiei, liderul de la Budapesta refuză să primească migranţi pe solul său.

„Alianţa celor doi „eroi ai dreptei radicale” cum îi descrie Le Monde, nu este neapărat defavorabilă lui Emmanuel Macron”, notează ziarul francez de seară. Intr-adevăr, pentru moment La République en Marche, mişcarea tânărului lider francez, nu este afiliată niciunui grup la nivel european. Preşedintele Franţei caută să federeze în jurul lui – şi în perspectiva europenelor de anul viitor – o tabără zisă „progresistă” care i-ar reuni pe toţi pro-europenii, indiferent de ce culoare. O strategie ce i-ar permite să provoace implozia partidelor tradiţionale şi în alte state europene, aşa cum i-a reuşit pe plan intern, acum un an de zile.

 
Axa eurofobă Salvini-Orban, contra preşedintelui Macron