Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exodul migratoriu venezuelian la originea unei crize regionale

2018-08-21t213530z_1934835692_rc12a7c811f0_rtrmadp_3_venezuela-migration-colombia-ecuador_0.jpg

Mii de venezueleni pe drumurile din Ecuador
Mii de venezueleni pe drumurile din Ecuador
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Andres Rojas

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în jur de un milion şase sute de mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din 2015 încoace. Un exod datorat penuriei alimentare şi altor dificultăţi materiale pe care socialismul lui Nicolas Maduro le-a adus în Venezuela, ţară avînd în acelaşi timp enorme resurse petroliere.

Pe un continent în care iluziile socialiste şi mişcările de stînga au fost numeroase şi durabile, naufragiul socialismului venezuelian a provocat o undă de şoc reflexivă. Nicolas Maduro nu şi-a epuizat însă toate atuurile ideologice şi dispune încă de un sprijin important în ţara sa care numără în jur de treizeci de milioane de locuitori.

“Încetaţi să mai spălaţi toaletele în străinătate şi reveniţi în ţară”, iată cel mai recent mesaj adresat de preşedintele venezuelian compatrioţilor săi care au fugit din cauza sărăciei şi a inflaţiei galopante. Maduro consideră că acest exod este efectul unei campanii de denigrare din partea dreptei. În prezenţa a numeroşi jurnalişti, el a semnat cîteva acorduri petroliere, eveniment transmis în direct la radio şi la televiziune, pentru a semnala astfel că redresarea ţării sale este în curs.

In realitate însă Nicolas Maduro a provocat o criză regională datorită plecării a sute de mii de venezueleni în ţările vecine: Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru şi Chile. Brazilia a trimis armata la graniţa cu Venezuela pentru a controla fluxul de refugiaţi, iar Organizaţia statelor americane a convocat o reuniune extraordinară pe data de 5 septembrie pe marginea acestei crize. Ca şi în Europa, dar cu unele diferenţe, o problemă legată de exodul  migratoriu perturbă un întreg continent.