Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reţeaua diplomatică franceză la ora economiilor

2018-08-27t094947z_1442757518_rc1558be3d20_rtrmadp_3_france-diplomacy-macron_0.jpg

Discurs al lui Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor, Palatul Elysée, 27 august 2018
Discurs al lui Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor, Palatul Elysée, 27 august 2018
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

În Franţa, după ce preşedintele Emmanuel Macron le-a trasat ambasadorilor noile direcţii de acţiune, primului ministru i-a revenit sarcina de a-i informa că “să-şi strîngă şi centura”. Expresia este utilizată de un comentator al Agenţiei France Presse care punctează contradicţia dintre ambiţiile diplomatice ale Franţei şi reducerea mijloacelor materiale şi umane la acest capitol.

Franţa caută să facă economii în toate sectoarele, şi prin urmare şi reţeaua diplomatică va fi supusă unui efort de reduceri bugetare în următorii trei ani. Statul francez dispune de 20 000 de angajaţi în reţeaua diplomatică. Parisul vrea să reducă pînă în 2022 cu 10 la sută masa salarială rezervată acestor diplomaţi, agenţi, militari şi actori economici lucrînd în străinătate.

Din punctul de vedere al primului ministru Edouard Philippe, diplomaţia franceză poate fi la fel de eficientă, dacă nu chiar şi mai eficientă, cu bani mai puţini, printr-o mai bună organizare şi stabilire a obiectivelor. Agenţia France Presse citează o voce anonimă din mediul diplomatic care spună că în ultimele trei decenii ministerul de externe a pierdut 53 la sută din efective.

In virtutea noii viziuni, ambasadorii vor trebuie să acţioneze ca nişte manageri, într-o logică de creatori de intreprinderi ("start-up") şi să propună o nouă organizare a echipelor lor.

Seful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, care s-a adresat şi el ambasadorilor, a preferat să pună accentul pe multiplicarea resurselor, dar Agenţia France Presse consideră că el era mai puţin obişnuit cu reducerile bugetare pe vremea cînd se afla la apărare, între 2012 şi 2017. De notat în paranteză că Franţa are un nou consul general la Los Angeles, în persoana unui scriitor, Philippe Besson. El este şi omul care a scris un roman despre cum a cucerit Emmanuel Macron Palatul Elysée.