Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi problema candidaţilor la azil albanezi

cannabis-okkkkkk_0.gif

Unii comentatori consideră că Albania devine un narco-stat în inima Europei
Unii comentatori consideră că Albania devine un narco-stat în inima Europei
Image source: 
Credit foto: GENT SHKULLAKU / AFP

Numărul de cereri de azil depuse în Franţa de la începutul acestui an este cu 17 la sută mai mare decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. In acest context opoziţia critică un sistem care, din punctul ei de vedere, nu mai funcţionează întrucît mulţi imigranţi economici încearcă să obţină statut de refugiat.

De la începutul acestui an au fost depuse, mai precis, 67 300 de cereri de azil. In acest ritm, scrie cotidianul Le Figaro, anul 2018 va fi, la acest capitul, unul al tuturor recordurilor. Cei mai numeroşi cadidaţi la azil sunt afganii, ceea ce nu miră pe nimeni. Mai ciudat este că albanezii se situează pe locul al doilea, şi că s-au înmulţit cererile înaintate de georgieni (peste 2300 în ultimele opt luni).

Unul din liderii opoziţiei, Eric Ciotti, deputat al regiunii Alpilor Maritimi denunţă faptul că niciodată imigraţia, legală şi ilegală, nu a fost mai mare în Franţa. El mai critică, tot în Le Figaro, faptul că peste 50 la sută dintre candidaţii la azil cărora li se refuză statutul rămîn în continuare în Franţa şi profită de "naivitatea procedurală" a legislaţiei franceze.

Revenind la problema legată de albanezi: Hexagonul pare să fie ţara europeană cea mai atractivă pentru ei, 40 la sută dintre cererile de azil depuse în Europa de albanezi sunt de fapt înregistrare în Franţa. Tot în Franţa pare să prolifereze însă şi mafia albaneză. Să fie legate între ele cele două aspecte? Le Figaro evocă arestarea, la Lyon, a unui candidat la azil albanez care în locuinţa primită de la municipalitate instalase un laborator de fabricat heroină.

Cum e posibil deci ca o ţară candidată la integrarea europeană, Albania, considerată “sigură”, să se afle la originea atîtor cereri de azil? Ministrul de interne Gérard Colomb consideră că soluţia constă în cooperarea cu Albania pentru dezmembrarea reţelelor criminale albaneze.