Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Hulot, un ecologist “fundamentalist”?

2018-01-17t135228z_1135360293_rc148ed99480_rtrmadp_3_france-politics.jpg

Nicolas Hulot pe peronul palatului Elysée
Nicolas Hulot pe peronul palatului Elysée
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Charles Platiau

Demisia surpriză, în Franţa, a lui Nicolas Hulot, ministru al tranziţiei ecologice, una dintre cele mai mediatizate personalităţi franceze, continuă să suscite recaţii. Numeroşi analişti consideră că gestul lui Nicolas Hulot ar trebui să incite la o schimbare de atitudine în sînul executivului în materie de ecologie.

In revista l’Obs, un editorialist vorbeşte despre un anume “arhaism” în materie de ecologie de care se face vinovat Palatul Elysée, şi care ar trebui remediat. Cotidianul Libération consideră că preşedintele Emmanuel Macron a cedat pas cu pas în faţa multor grupuri de presiune  (lobby), şi că o astfel de recentă complezenţă, faţă de vînătorii din Franţa, ar fi fost picătura care a vărsat paharul.

Zece asociaţii de apărare a mediului înconjurător reacţionează cerîndu-i în comun lui Emmaneul Macron să fie mai ambiţios în materie de ecologie şi să iasă din contradicţiile sale. “Nu putem să sprijinim în acelaşi timp agricultura biologică şi glifozatul, în acelaşi timp energia verde şi cea nucleară” spun respectivii militanţi.  

In cotidianul Le Figaro, filozoful Luc Ferry este de părere că preşedintele Emmanuel Macron l-a luat în guvern pe Nicolas Hulot din motive strict mediatice, pentru a cîştiga simpatia opiniei publice. În chestiunile de fond, arată Luc Ferry, cei doi nu se puteau înţelege în nici un caz întrucît, precizează el, Emmanuel Macron este un adept al liberalismului iar Nicolas Hulot un “fundamentalist verde”. Articolul semnat de filozoful francez se intitulează “Hulot, ecologist radical”.

Personal consider nefastă transpunerea, în analizele legate de ecologie,  a unor adjective care au fost abundent utilizate în denunţarea islamului radical. Cu siguranţă că Nicolas Hulot nu are mari simpatii faţă de mecanismele unui liberalism şi ale unui capitalism care distrug planeta, dar plasarea lui într-o zonă de gîndire extremistă nu mi se pare convenabilă.