Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egiptul pune internetul sub atentă supraveghere

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promulgat legea privind noile reguli de supraveghere a presei şi internetului. Este autorizată de acum încolo urmărirea îndeaproape a celor mai influente conturi de pe reţelele de socializare.

Potrivit noii legi, orice persoană care are mai mult de 5.000 de abonaţi on-line - fie pe un blog, fie pe o reţea de socializare - poate fi supravegheată. Consiliul superior al reglementării mediilor va fi autorizat să suspende sau să blocheze aceste site-uri sau conturi dacă estimează că el "publică sau difuzează informaţii false", "incită la încălcarea legii, la violenţă sau la ură" sau "subminează pacea socială şi valorile societăţii".

Noua lege prevede de asemenea amenzi piperate - până la echivalentul a 8 ani de salariu minim - şi chiar pedepse cu până la doi ani închisoare.

De când internetul a jucat un rol major în răscoala contra fostului preşedinte Hosni Mubarak în 2011, reţeaua mondială a intrat în vizorul tuturor regimurilor egiptene, de la Frăţia musulmană la preşedintele al-Sissi.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului estimează că definiţiile privind diversele delicte sunt ambigue şi deci reprezintă o ameninţare gravă nu doar pentru presă dar şi pentru zeci de mii de internauţi.

Recent o serie de bloggeri, critici vizavi de guvern sau cunoscuţi pentru comentariile sau desenele lor satirice, au fost arestaţi şi încarceraţi fiind acuzaţi de guvernul de la Cairo că "difuzează informaţii false şi aparţin unor grupuri interzise".

Intr-un context securitar şi economic tensionat, autorităţile egiptene afirmă că vor astfel să combată "terorismul" şi tot ceea ce "face rău intereselor ţării".

De partea ei, Asociaţia pentru libertatea de gândire şi de expresie afirmă că peste 500 de site-uri de informaţii au ONGuri sunt actualmente blocate în Egipt.

 
Egiptul pune internetul sub atentă supraveghere