Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: se prelungesc negocierile?

barnier.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

Într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, afirmă că negocierile cu Londra privind Brexit-ul, actualmente în impas, ar putea fi prelungite până la mijlocul lunii noiembrie. Oficial, data-limită este Consiliul european din 18 octombrie.

"Este posibil să prelungim data-limită oficială dar nu de timp avem acum nevoie ci de decizii politice" spune în Frankfurter Allgemeine Zeitung Michel Barnier. Încă de vineri, la Bruxelles, negociatorul-şef al UE pentru Brexit afirma că "dacă avem nevoie de timp un pic mai mult, vom da dovadă de flexibilitate". Trebuie spus că discuţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt actualmente în impas.

Înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea europeană pe 29 martie 2019, parlamentele britanic şi european trebuie să ratifice "divorţul", acordul final la care au ajuns părţile. Ratificarea s-ar putea face în trei luni, teoretic discuţiile pot deci continua după data de 18 octombrie când are loc următorul Consiliu european. Și nu doar cu o lună cum lasă să se înţeleagă Barnier ci chiar până în decembrie.

Mai rămân deci maximum 4 luni celor două părţi ca să ajungă la un acord, în particular în privinţa chestiunii irlandeze dar şi a rolului pe care-l va avea Curtea europeană de justiţie. Dosare în care negocierile bat pasul pe loc de luni de zile.

Într-o articol publicat de Sunday Telegraph, şefa guvernului britanic Theresa May promite din nou că "nu va face concesii contrare interesului naţional, nici Bruxelles-lui, nici partizanilor unui Brexit dur". Lidera de la Londra spune de asemenea că "preferă absenţa unui acord decât un acord prost".

 
Brexit: se prelungesc negocierile?