Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: Manifestaţii contra reformei pensiilor

rusia.jpg

Manifestatie contra reformei pensiilor la Moscova, 2 septembrie 2018
Manifestatie contra reformei pensiilor la Moscova, 2 septembrie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergei Karpukhin

Mai multe mii de ruşi au manifestat duminică la Moscova şi în alte oraşe din Rusia contra reformei pensiilor. O reformă pe care preşedintele Vladimir Putin a promis că o va îndulci.

Mobilizarea contra reformei pensiilor continuă în Rusia în ciuda promisiunii liderului de la Kremlin de a interveni pentru a îndulci textul.

La Moscova au ieşit pe străzi, la apelul partidului comunist, circa 7.500 de oameni, spun autorităţile în timp ce la Sankt-Petersburg au manifestat 2.500 de persoane. In fine, la Samara, oraş de pe Volga, o mie de oameni au protestat la apelul unui partid stângist.

Confruntat de mai multe săptămâni cu o frondă neobişnuită care i-a ştirbit un pic din popularitate, Vladimir Putin a promis zilele trecute că va îndulci reforma pensiilor. In particular, el a propus mărirea vârstei de pensionare pentru femei de la 55 de ani actualmente, la 60 de ani, contra 63 în textul iniţial. Pentru bărbaţi, rămâne valabilă prima propunere, adică o mărire a vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani. In Rusia, vârsta de pensionare nu s-a modificat de 9 decenii.

Pentru Putin, reforma pensiilor este "o necesitate financiară". In schimbul măririi vârstei de pensionare, preşedintele Rusiei a promis o revalorizare financiară a pensiilor. Până la sfârşitul anului el spune astfel că pensia medie va ajunge treptat la 185 de euro pe lună.

In ciuda acestei promisiuni prezidenţiale şi a implicării personale a liderului de la Kremlin, proiectul guvernamental continuă să fie respins de o majoritate zdrobitoare a populaţiei. Potrivit unor sondaje de opinie, 90% dintre ruşi sunt ostili acestei reforme a pensiilor.

 
Rusia: Manifestaţii contra reformei pensiilor