Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Cea mai mare sfidare din istoria umanităţii”-apelul lansat de 200 de personalităţi pentru a salva planeta

O imagine care ilustreazà schimbàrile climatice. Fotografie fàcutà pe 7 august 2018 în pàdurea Asel din Germania.

Câteva zile după demisia ministrului francez al Ecologiei, Nicolas Hulot, circa 200 de personalităţi franceze şi străine – actori, regizori, muzicieni, oameni de ştiinţă, etc. – publică în ziarul Le Monde un apel în favoarea unei acţiuni politice „ferme şi imediate” pentru a combate schimbările climatice.

„In faţa celei mai mari sfidări din istoria umanităţii, puterea politică trebuie să acţioneze cu fermitate şi imediat. A venit timpul să fim serioşi”.

„Trăim un cataclism planetar. Incălzirea climei, diminuarea drastică a spaţiilor vii, prăbuşirea biodiversităţii, poluarea profundă a solurilor noastre, a apei şi a aerului, despădurirea rapidă – toţi indicatorii sunt alarmanţi. In acest ritm, în câteva decenii nu va mai rămâne aproape nimic. A 6-a extincţie masivă se derulează cu o viteză fără precedent dar nu e prea târziu ca să evităm ce-i mai rău” scriu semnatarii textului din Le Monde.

„Considerăm că orice acţiune politică ce nu va face din combaterea acestui cataclism prioritatea sa concretă, anunţată şi asumată, nu va mai fi credibilă”.

„Considerăm că un guvern care nu va face din salvarea a ceea ce mai poate fi salvat primul său obiectiv revendicat, nu va mai putea fi luat în serios”.

„Propunem alegerea făcută de politicieni – departe de dorinţele lobbyurilor – şi măsuri eventual nepopulare care ar rezulta din această alegere. E o chestiune de supravieţuire. Prin esenţă deci, ea nu poate fi considerată drept secundară. Multe alte lupte sunt legitime dar dacă aceasta este pierdută, nicio alta nu va mai putea fi dusă” conchid cei circa 200 de semnatari ai textului din Le Monde.

Printre ei, numeroşi actori, regizori, muzicieni şi oameni de ştiinţă. Isabelle Adjani, Pedro Almodovar, Charles Aznavour, Carole Bouquet, Jane Campion, Alain Delon, Patti Smith, John Tururro şi Wim Wenders.

 
„Cea mai mare sfidare din istoria umanităţii”-apelul lansat de 200 de personalităţi pentru a salva planeta