
Special Paris
Siria: ofensiva de la Idlib, lansată de aviaţia rusă?
siria.jpg

Luni seara, preşedintele american lansase un apel Siriei şi aliaţilor ei – Iranul şi Rusia. „Nu lansaţi o ofensivă imprudentă la Idlib. Ea ar putea produce o tragedia umană” scria atunci pe reţeaua Twitter Donald Trump. A doua zi, marţi, după 22 de zile de pauză, aviaţia rusă şi-a reluat bombardamentele contra provinciei Idlib, ultimul bastion controlat încă de insurgenţii sirieni în nord-vestul ţării.
„A lansa avertismente fără a ţine seama de potenţialul negativ şi periculos pentru situaţia din toată Siria înseamnă a nu cunoaşte complet datele pentru a regla problema” a estimat Kremlinul comentând punerea în gardă a şefului Casei albe.
Într-o primă instanţă, cel puţin 9 civili din care 5 copii ar fi murit în urma raidurilor aviaţiei ruse în provincia Idlib. Dacă Iranul sprijină această ofensivă aeriană rusă, urmată fără îndoială de una terestră, iminentă şi masivă, siriană, Turcia, al treilea aliat al Damascului, se teme de posibile consecinţe asupra posturilor de observaţie pe care le are la frontiera cu zona rebelă.
Regimul sirian caută să cucerească acest bastion după ce i-a gonit pe rebeli şi pe jihadişti din alte regiuni ale ţării. La Idlib în particular operează mişcarea Hayat Tahrir al-Cham, un grup dominat de combatanţii fostei ramuri siriene a mişcării al-Qaida. Turcia susţine o parte din aceste grupuscule, lucru care explică şi el reticenţele Ankarei cu privire la anunţata ofensivă a regimului. Pe lângă faptul că asta ar provoca un nou exod de refugiaţi spre teritoriul turcesc.
Potrivit Naţiunilor unite şi ONG-urilor aflate la faţa locului, o ofensivă de anvergură contra zonei Idlib ar putea provoca deplasarea a 800.000 de oameni şi o „catastrofă umanitară”. Reamintim că conflictul din Siria, declanşat în primavara lui 2011, a făcut déjà peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi deplasaţi.