Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizie istorică: India a legalizat homosexualitatea

Bucurie mare în rândul comunitàtii gay din India (aici la Mumbai) la aflarea verdictului Curtii supreme care legalizeazà homosexualitatea, 6 septembrie 2018

India, a doua cea mai populată ţară din lume (1,3 miliarde de locuitori), a legalizat homosexualitatea. Curtea supremă de la New Delhi a luat decizia istorică de a califica drept ilegal un articol de lege din secolul 19 care condamna relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.

Articolul 377 din codul penal, care datează din epoca colonilor britanici, interzicea „orice raport contra naturii cu un bărbat, o femeie sau un animal”. Curtea supremă a estimat că această discriminare este „neconstituţională” şi că „nu-şi mai are locul în democraţia indiană”.

Din cele arătate de televiziunile locale, s-au putut vedea militanţi ai cauzei homosexuale plângând sau urlând de bucurie în timp ce se enunţa verdictul Curţii supreme. Trebuie spus că teoretic, homosexualitatea era până acum pasibilă cu zece ani închisoare. In practică însă, puţine verdicte au fost date contra gay-lor în ultimii ani. Potrivit asociaţiilor de apărare a homosexualilor, în ultimii 4 ani niciun gay nu a fost încarcerat pe baza articolului 377. Guvernul indian spune de partea sa că 7 persoane au fost însă amendate în 2016 pentru „ofense contra naturii”.

Homosexualitatea fusese o primă dată legalizată în India în 2009 înainte de a fi din nou interzisă de Curtea supremă în 2013 din cauza unui viciu de procedură. O Curte supremă care acum, iată, o legalizează definitiv, aşa cum preziceau dealtfel mai toţi analiştii.

Inainte de a-şi da verdictul, Curtea supremă audiase în iulie o serie de homosexuali declaraţi, printre care se numărau mai multe celebrităţi, care toţi denunţau acel articol 377. Un articol descris de comunitatea LGBT drept „o armă de hărţuire a membrilor săi”.

Această decizie istorică de a legaliza homosexualitatea nu va schimba de pe azi pe mâine şi prejudecăţile unei societăţi încă foarte conservatoare. Chiar dacă guvernul naţionalist hindus condus de Narendra Modi, foarte conservator pe chestiuni de societate, a ales să nu se poziţioneze în această dezbatere lăsând legalizarea homosexualităţii pe seama justiţiei, pentru numeroşi indieni din zonele rurale, unde trăieşte 70% din populaţia ţării, subiectul este tabu şi mulţi mai consideră şi azi homosexualitatea ca pe o boală mintală, unii făcând chiar un amalgam cu zoofilia.

India devine al 124-lea stat din lume care legalizează homosexualitatea. Alte peste 70 de state continuă însă să criminalizeze relaţiile între persoane de acelaşi sex. In Africa spre exemplu, circa 30 de ţări mai interzic homosexualitatea, Africa de sud fiind excepţia care confirmă regula. Relaţiile homosexuale sunt chiar pasibile cu pedeapsa cu moartea în Sudan, Somalia şi Mauritania. In Orientul Apropiat şi Mijlociu, Israel se distinge autorizând adopţiile pentru cuplurile gay. Mariajul între persoane de acelaşi sex nu este însă autorizat dar recunoscut dacă a fost contractat într-o altă ţară. Printre statele arabe, Libanul pare cel mai tolerant. In Arabia saudită şi Emiratele arabe unite, în teorie, persoanele gay riscă pedeapsa cu moartea. In Asia, India este pentru moment pionier dar alte ţări precum Taiwanul şi Filipinele ar putea urma. In fine, în Europa, dacă Olanda este vârf de lance, precursor în recunoaşterea căsătoriilor gay şi a drepturilor pentru comunităţiile LGBT, în majoritatea statelor est-europene nu se recunosc nici uniunile, nici mariajele gay. Estonia a fost în 2014 prima fostă republică sovietică care a introdus o uniune civilă pentru homosexuali.

In America de nord, Canada a legalizat mariajul gay în 2005, un deceniu înainte ca Curtea supremă din SUA să legalizeze căsătoriile gay în toată ţara. In America de sud, doar 4 ţări – Argentina, Uruguay, Brazilia şi Columbia acceptă astfel de uniuni.

 
Decizie istorică: India a legalizat homosexualitatea