Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit crucial ruso-turco-iranian la Teheran, consacrat Siriei

idlib.jpg

Civili care fug din Idlib pe 6 septembrie 2018 de o probabilà ofensivà contra ultimului bastion al rebelilor sirieni
Civili care fug din Idlib pe 6 septembrie 2018 de o probabilà ofensivà contra ultimului bastion al rebelilor sirieni
Image source: 
Aaref WATAD/AFP

La Teheran are loc astăzi un important şi mult-aşteptat summit ruso-turco-iranian consacrat Siriei. Mai exact, situaţiei din zona Idlib, ultimul mare bastion al insurgenţilor. Regimul de la Damasc şi aliaţii săi se pregătesc să lanseze acolo o ofensivă de mare anvergură. Ipoteză de care se teme ONU şi statele occidentale în opinia cărora acest lucru riscă să producă un dezastru umanitar.

In comunicatul comun al summitului de la Teheran se poate citi că ”cei trei, Iranul, Turcia şi Rusia, vor să acţioneze într-un spirit de cooperare”. Preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că s-a discutat acolo despre „o stabilizare prin etape a situaţiei de la Idlib”. In opinia liderului de la Kremlin, „guvernul sirian este îndreptăţit şi trebuie să reia controlul întregului teritoriu naţional”.

Iranul, Rusia şi Turcia sunt principalii actori externi şi inconturnabili ai conflictului sirian. Primele două state, Iran şi Rusia, sunt pe aceeaşi lungime de undă, sunt aliate şi susţin regimul lui Bashar al-Assad. Turcia sprijină de partea ei unele grupuri rebele prezente chiar în regiunea Idlib alături de o serie de mişcări jihadiste. De unde deci şi nevoia de a-i pune pe cei trei actori la o aceeaşi masă de discuţii.

Pentru Moscova şi Teheran, mesajul este clar, şi a şi fost repetat la summit: „Cuibul de terorişti de la Idlib trebuie anihilat, teroriştii trebuie ucişi”. Raidurile şi bombardamentele forţelor aeriene siriene şi ruseşti din ultimele zile asupra zonei Idlib prefigurează, în opinia analiştilor, o posibilă ofensivă terestră de mare anvergură.

Mulţi, începând cu Turcia, se tem de această ipoteză. Ankara, pe lângă faptul că-i susţine pe unii dintre rebeli, prezice şi un aflux de refugiaţi având în vedere că Idlib este chiar la frontiera dintre Siria şi Turcia. Culmea este că regiunea Idlib a fost decretată anul trecut de Rusia, Iran şi Turcia „zonă de dezescaladă”, destinată deci să reducă conflictul din Siria. Un an mai târziu, iată că doi dintre cei trei actori se pregătesc, dimpotrivă, de luptă. Asta în contextul în care Turcia are unităţi militare amplasate în posturi de observaţie de-a lungul frontierei, între rebeli şi forţele guvernamentale siriene. Nu e deci de mirare că Recep Tayyep Erdogan, preşedintele Turciei, a pus în gardă contra unui „masacru, a unei băi de sânge” şi a unei „catastrofe umanitare”. De asemenea, potrivit presei din Turcia, Erdogan le-a prezintat vineri omologilor săi reuniţi la Teheran un plan de evacuare a grupurilor armate de la Idlib, printre care se numără şi Hayat Tahrir al-Cham, emanaţie locală a mişcării al-Qaida. Evacuarea acestora s-ar face evident după ce combatanţii respectivi ar depune armele. Rămâne de văzut dacă interlocutorii Turciei în acest conflict au acceptat sau nu schimbul.

Trebuie ştiut că în regiunea Idlib trăiesc circa trei milioane de oameni din care aproape 800.000 sunt refugiaţi, veniţi din alte zone de conflict ale Siriei. Tot acolo s-ar fi refugiat şi în jur de 10.000 de jihadişti, spune ONU în timp ce statul major american estimează numărul acestora între 20 şi 30.000.

De notat că soarta zonei Idlib va fi evocată vineri seara şi la New York de Consiliul de securitate ONU. Problema este că nici la ONU şi nici la Geneva unde au loc de multă vreme negocieri intersiriene sub egida Naţiunilor unite nu se decide soarta Siriei. De când Rusia a decis să intervină militar alături de Bachar al-Assad în 2015, situaţia din această ţară se decide mai degrabă la Astana, locul unde au loc alte runde de discuţii în jurul Siriei, iar singurii care pot schimba mersul lucrurilor la Idlib şi în restul Siriei rămân ruşii, turcii şi iranienii.