Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Film documentar despre mănăstirea Suceviţa realizat de Vincent Froehly

vincent.jpg

Vincent Froehly
Vincent Froehly
Sursa imaginii: 
credit foto: Vincent Froehly

Sîmbătă 9 septembrie la ora 17h05 este programat pe Canalul de televiziune franco-german ARTE un film documentar intitulat “Roumanie, la beauté sacrée des monastères peints” (România, frumuseţea sacră a mănăstirilor pictate). Realizatorul filmului este un francez îndrăgostit de România, un pasionat al filmului documentar, Vincent Froehly.

Realizatorul francez a ştiut să cîştige încrederea maicilor de la Mănăstirea Suceviţa, probabil şi pentru că din anul 2000 încoace el este un frecvent vizitator al României. Bucovina l-a fascinat în orice caz prin constelaţia sa de mănăstiri cu fresce interioare şi exterioare, Suceviţa fiind una dintre aceste perle cu ecou renascentist.

Primul său film dedicat României a fost realizat în 2001 şi se intitulează “Tinutul unde pămîntul era viu”, peliculă recompensată cu mai multe premii.

Născut în 1966 în Alsacia, la Mulhouse, Vincent Froehly a realizat un număr impresionant de filme documentare pe teme care de fiecare dată stîrnesc surprinderea dar şi admiraţia. In 2007, de exemplu, el a realizat un documentar intitulat “Pierre Brice, celebrul necunoscut al cinematografului fracez” (şi este adevărat că Pierre Brice, care în anii 70 îl încarna pe Winnetou în filme realizate de germani a fost adulat  în Europa de răsărit dar ignorat total la el acasă).

“Ultimii mineri români” este un film realizat în 2013, ca şi “Poveştile unui cimitir”. Acest ultim documentar captează magia cimitirului vesel de la Săpînţa.

Filmul despre Suceviţa va putea fi văzut (în versiunea de 43 de minute) şi vineri 14 septembrie la ora 7h15, miercuri 19 septembrie tot în cursul dimineţii, la 7h15, precum şi luni întîi octombrie, tot la aceeaşi oră matinală. In versiunea lungă de 53 de minute filmul este programat pe 15 septembrie la ora 9h20

Vincent Froehly ne-a acordat la RFI un interviu despre pasiunea sa pentru România, interviu pe care îl vom difuza luni 10 septembrie în cadrul emisiunii 40 de minute.