Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă în Franţa la medicamentul Androcur

Alertă sanitară în Franţa. După pilula contraceptivă de a treia generaţie, după scandalul Mediator şi cel legat de Depakină, o altă criză se profilează la orizont, cea legată de Androcur. Medicamentul, comercializat din anii 1980 de laboratorul german Bayer, este destinat cu prioritate femeilor pentru a combate pilozitatea excesivă dar şi endometrioza. Potrivit unui studiu realizat de Agenţia franceză a medicamentului, există riscuri mari de tumori în anumite cazuri.

Androcur, al cărui nume generic este acetatul de ciproteronă, este un medicament ce blochează activitatea hormonilor masculini. In Franţa, potrivit unui endocrinolog citat de agenţia France Presse, „circa 90.000 de femei le-a fost prescris medicamentul în 2017”. In Europa, el este disponibil oficial în 5 ţări: Regatul unit, Italia, Germania, Spania şi Franţa, aceasta din urmă reprezentând 60% din piaţă. O căutare rapidă pe internet ne arată însă că Androcur se poate procura şi în România.

Riscurile acestui medicament erau identificate déjà dar este pentru prima dată că se cuantifică amploarea acestor riscuri. Potrivit Agenţiei franceze a medicamentului care trage semnalul de alarmă, Androcur poate mări cu până la de 20 de ori probabilitatea de a dezvolta anumite tumori la femeile care sunt tratate pe termen lung şi cu doze importante.

Tumoarea respectivă, meningiomul, se dezvoltă pe creier, este adesea benignă dar poate lăsa sechele foarte grave pacienţilor. Mai exact pacientelor pentru că în 80% din cazuri, remediul este prescris femeilor. Androcur este destinat mai ales femeilor care suferă de hirsutism - o pilozitate extremă şi handicapantă. Medicamentul este însă folosit şi contra acneei, a endometriozei sau ca un contraceptiv. Pentru aceste trei din urmă indicaţii, în Franţa, Androcur nu a primit autorizaţia de folosinţă. In România însă, unde medicamentul este comercializat ca şi în Franţa sub formă de comprimate de 50 mg, el este recomandat şi pentru forme severe de acnee şi seboree iar la bărbaţi pentru a combate anumite forme de cancer la prostată.

In anumite cazuri, în Franţa, Androcur este administrat persoanelor transgender pentru a diminua hormonii masculini. Dozele de 100 mg sunt folosite doar pentru a îngriji anumiţi agresori sexuali pentru a evita recidiva. Pe scurt, medicamentul este folosit sub formă de „castrator chimic”.

Potrivit studiului publicat acum în Franţa, „riscul de a dezvolta meningiomul este de 7 ori mai mare la femeile tratate cu doze mari şi pe periaode de mai mult de 6 luni. In cazul unui tratament de mai mult de 5 ani, riscul se multiplică cu 20”, mai notează autorităţile franceze. Revista L’Express publică în ultimul ei număr mărturiile mai multor femei care au dezvoltat tumoarea pe creier şi au fost operate. Unele dintre ele suferă de epilepsie, altele şi-au pierdut mirosul sau au rămas cu o paralizie facială. Potrivit autorităţilor sanitare, în perioada 2007-2015, circa 500 de femei au fost operate de tumori la creier după ce s-au tratat cu Androcur.

Riscul era cunoscut de mult şi figura déjà în notiţia tratamentului hormonal din 2011 încoace. Importanţa acestui risc se descopră însă de abia acum şi îi surprinde pe medici. Aceştia consideră că de acum încolo va trebui reevaluat raportul beneficii/riscuri. De partea lor, în ciuda noilor revelaţii, autorităţile sanitare franceze nu au decis să retragă medicamentul de pe piaţă dar vor ca să apară noi indicaţii în notiţă „pentru a evita folosirea greşită a medicamentului”.

In luna octombrie, specialiştii şi autorităţile franceze se vor reuni o ultimă dată pentru a defini durata, indicaţiile şi posologia pentru Androcur. Datele vor fi apoi transmise la nivel european pentru ca procedura să fie extinsă la întreg continentul la orizontul anului 2019.

 
Alertă în Franţa la medicamentul Androcur