Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO: un nou contigent de soldaţi americani trimişi în Germania

2016-06-13t140813z_544200491_s1aetjrizlab_rtrmadp_3_latvia-nato.jpg

Soldaţi americani participînd la manevere NATO în Polonia, 2016
Soldaţi americani participînd la manevere NATO în Polonia, 2016
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Ints Kalnins

Statele Unite, care dispun deja de 30 000 de soldaţi staţionaţi în Germania, anunţă că îşi vor întări prezenţa militară în această ţară. Washington-ul face acest efort deşi continuă să critice vehement, mai ales prin vocea preşedintelui Donald Trump, modesta contribuţie a europenilor în materie de apărare.

Pînă în anul 2020 Statele Unite ale Americii vor trimite 1500 de soldaţi suplimentari în Germania. Este ceea ce anunţă într-un comunicat Richard Grenell, ambasadorul american la Berlin. Măsura urmează să contribuie la „întărirea securităţii Alianţei Atlantice în Europa”, citim într-o depeşă a Agenţiei France Presse.

Nu este greu de identificat însă de unde vine „ameninţarea” pentru Europa şi NATO. Relaţiile occidentalilor cu Rusia sunt reci, chiar glaciale, pe un fond de tensiuni care amintesc evident de războiul rece. De mai mulţi ani de fapt americanii au început să desfăşoare forţe suplimentare pe continentul european, cu un accent special în Germania şi ţările Europei de răsărit. Unii experţi vorbesc despre măsuri de disuasiune, alţii se întreabă de-a dreptul dacă nu cumva se profilează la orizont un război între Statele Unite şi Rusia.

Donald Trump critică des Berlinul pentru atitudinea sa contradictorie. Pe de o parte Germania ezită să aloce mai mulţi bani pentru apărare, dar pe de altă parte plăteşte miliarde de euro pentru petrolul şi gazul cumpărate de la ruşi. Cele 29 de ţări membre ale Alianţei Atlantice s-au angajat în 2014 să consacre apărării 2 la sută din Produsul Intern Brut, la orizontul anului 2024. Potrivit Agenţiei France Presse, 15 dintre ţările Alianţei, printre care Germania, Canada, Italia, Spania şi Belgia, sunt departe de a atinge acest obiectiv. Ele au cheltuit pentru apărare, anul acesta, doar 1,4 la sută din Produsul Intern Brut, şi se declară incapabile să-şi respecte promisiunea din motive ţinînd de constrîngerile bugetare.

In ciuda faptului că în sînul Europei se vorbeşte des şi de multă vreme de necesitatea creerii unei apărări europene, tot America va asigura securitatea bătrînului continent, şi aceasta încă timp de mulţi ani.