Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi măsuri americane contra palestinienilor

palestine.jpg

Sediul OEP - Organizatia pentru eliberarea Palestinei - de la Washington
Sediul OEP - Organizatia pentru eliberarea Palestinei - de la Washington
Sursa imaginii: 
SAUL LOEB / AFP

SUA au decis să închidă reprezentanţa diplomatică palestiniană de la Washington. Decizia administraţiei Trump survine după ce recent ea anunţase că-şi suspendă ajutorul american în favoarea teritoriilor palestiniene. De asemenea, la începutul anului, Washington a pus capăt contribuţiei sale la Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Hussam Zomlot, ambasadorul palestinian în SUA, rechemat la Ramallah în luna mai după ce SUA îşi mutaseră ambasada la Ierusalim, a denunţat deîndată noua măsură americană. „Condamnăm această evoluţie a lucrurilor în termenii cei mai duri. Considerăm că este o escaladă imprudentă din partea acestei administraţii”.

Lipsiţi de reprezentanţă diplomatică, palestinienii se declară decişi să-şi mărească eforturile pentru a câştiga simpatia poporului american. „Ne-au închis o adresă dar mai rămân o jumătate de milion” spune Hussam Zomlot corespondentului RFI la Ramallah făcând aluzie la cei 500.000 de palestinieni care ar trăi în SUA.

Decizia de a închide reprezentanţa diplomatică palestiniană de la Washington nu este prima de acest gen...

Decizia de a închide reprezentanţa diplomatică palestiniană de la Washington este departe de a fi prima luată în acest sens de administraţia Trump.

În ianuarie anul acesta, Donald Trump a redus la jumătate ajutorul în favoarea Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni. In luna august, administraţia americană a anulat ajutoare de peste 200 de milioane de dolari în favoarea teritoriilor palestiniene. În fine, acum două-trei zile, Trump a ordonat suprimarea unui ajutor de 25 de milioane de dolari destinat spitalelor palestiniene din Ierusalimul de est.

De partea lor, responsabilii palestinieni şi-au îngheţat relaţiile cu oficialii americani după ce Washington a decis în decembrie 2017 să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului Israel. In opinia lui Saeb Erekat, numărul doi al OEP – Organizaţia pentru eliberarea Palestinei – „toate aceste măsuri demonstrează că SUA caută să dezmembreze un sistem internaţional ca să acopere crimele israeliene”.

Reamintim că OEP, condusă de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, este considerată de comunitatea internaţională ca fiind singura organizaţie ce reprezintă poporul palestinian.

 
Noi măsuri americane contra palestinienilor