Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidenţiale Brazilia: fostul preşedinte Lula da Silva rămîne după gratii şi în afara cursei

lula.jpg

Lula da Silva
Lula da Silva
Image source: 
Credit foto: AFP/Archives

La ora la care era preşedinte al Braziliei, Luiz Ignacio Lula da Silva s-a bucurat de o imensă popularitate în ţara sa, în întreaga Americă latină precum şi pe plan internaţional. In contextul alegerilor prezidenţiale actuale din Brazilia, Lula da Silva a încercat să-şi depună candidatura deşi este condamnat pentru corupţie. Justiţia braziliană nu i-a acordat însă această favoare.

Lula da Silva execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare şi va rămîne deci după gratii, deşi sondajele îl dădeau cîştigător în cazul în care ar fi putut intra în competiţie. La cei 72 de ani, Lula da Silva mai poate juca un rol politic, influenţa sa în rîndurile stîngii braziliene este încă mare, dar trebuie să renunţe la visul unui al treilea mandat. Reamintim că el a fost preşedinte între 2003 şi 2010, într-un moment de creştere economică în Brazilia, cînd efectiv ţara părea pe punctul de a deveni o locomotivă economică a Americii latine.

Programele sociale iniţiate de Lula au scos din sărăcie 20 de milioane de brazilieni, dar politica sa i-a atras şi enorme adversităţi. Ciudat destin pentru acest om care timp de opt ani a fost primit cu cele mai mari onoruri pretutindeni pe planetă, şi care acum face închisoare întrucît a primit „cadou” un apartament pe malul mării din partea unei firme de construcţii...

In locul său, stînga braziliană, mai precis Partidul muncitorilor, va fi reprezentată de un fost avocat şi universitar de 55 de ani, Fernando Haddad. El a fost ministru al învăţămîntului pe vremea cînd Lula era preşedinte, dar acum va trebui să se distanţeze cumva de mentorul său. Misiune dificilă, mai ales că sondajele îl creditează cu un procent modest de voturi. El îl va avea ca adversar principal pe candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, care conduce în sondaje.

In prezent brazilienii traversează un moment de criză profundă: 13 milioane de şomeri, o datorie publică abisală, creştere economică slabă. Greu de făcut mari promisiuni deci, brazilienii ştiu că vor trebui să strîngă cureaua, dar idealul unei societăţi juste şi egalitare rămîne viu în această ţară cît un continent, cu atuuri enorme dar şi cu inegalităţi insuportabile.