Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: preşedintele Macron anunţă un plan ambiţios de luptă împotriva sărăciei

macron_130918-m.jpg

Emmanuel Macron expunînd planul de combatere a saraciei, 13 septembrie 2018
Emmanuel Macron expunînd planul de combatere a saraciei, 13 septembrie 2018
Sursa imaginii: 
Credit foto: France 24

Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat joi 13 septembrie un plan de luptă împotriva sărăciei. Numeroase măsuri ambiţioase în acest sens sunt eşalonate pe următorii patru ani, ele fiind dotate şi cu un buget pe măsură: 8 miliarde de euro. Multă vreme o parte a presei i-a reproşat lui Emmanuel Macron că ar fi un „preşedinte al celor bogaţi”. În ochii multora, faptul că şeful statului a avut o experienţă de bancher a sunat ca şi cum el nu ar avea ochi pentru inegalităţile din Franţa.

În prezent însă şeful statului francez face un efort substanţial pentru a scăpa de respectiva etichetă. În plus, el a găsit cuvintele necesare pentru a deveni credibil. Trebui să „lansăm o nouă bătălie, indispensabilă, vitală pentru ţara noastră, în aşa fel încît nimeni să nu fie uitat” a spus Emmanuel Macron. Iată un discurs emanînd parcă de la un om care mai crede în statul providenţă. Pentru că numai un astfel de stat îşi poate permite efectiv să nu uite pe nimeni, pe nici unul dintre cetăţenii săi aflat în dificultăţi sau pur şi simplu în mizerie.

Cu o anumită înflăcărare, Emmanuel Macron a denunţat faptul că societatea are tendinţa de a se obişnui cu inacceptabilul.

 „În Franţa sărăcia afectează opt milioane de oameni, dintre care trei milioane sunt copii. Ceea ce înseamnă că suntem în faţa unui scandal naţional cu care uneori, în adîncul nostru, ne obişnuim” a spus şeful statului francez. Cifrele indică într-adevăr că în Franţa opt milioane opt sute de mii de persoane se află în categoria săracilor, în sensul că trăiesc cu mai puţin de 1026 de euro pe lună. 14 la sută din populaţie se află deci în această situaţie, iar din totalul acestor persoane, aproape 20 la sută au sub 18 ani.

Emmanuel Macron mizează deci pe o „strategie naţională” pentru a termina cu acest „scandal naţional”. Sărăcia, consideră el, poate fi învinsă dacă sunt luate măsuri preventive. În consecinţă, statul va crea mai multe creşe în cartierele defavorizate, iar accesul la masa de prînz la cantină va fi generalizat pentru copii, costul unui prînz va fi de un euro, sumă practic simbolică.

Planul de luptă împotriva sărăciei mai prevede formarea profesională obligatorie a tinerilor, crearea a 500 000 de locuri de muncă pentru tineri pînă la sfîrşitul actualului mandat prezidenţial, instituirea unui sistem de asiguri de sănătate pentru categoriile cele mai fragilizate, strategii de reinserţie în cîmpul muncii pentru cei care ajung la şomaj.

Prezentarea acestui plan ambiţios, pe care stînga îl solicita cu insistenţă, s-a derulat în faţa a patru sute de persoane, într-un loc plin de simboluri: Muzeul Omului de la Paris. Un mod de a spune de fapt că omul rămîne obiectivul principal al politicii executivului. Iar înainte de a lua cuvîntul, Emmanuel Macron a ascultat cîteva mărturii: persoane care au cunoscut sărăcia dar care au reuşit să scape de ea şi-au povestit experienţa.

„Trebuie să refuzăm fatalitatea socială. În fiecare copil, începînd cu copilul care se naşte într-o familie săracă, ucidem un Mozart dacă spunem de la bun început că nu are şanse să devină un Mozart”, a mai declarat Emmanuel Macron. Pentru 2020, şeful statului francez mai anunţă crearea unui „venit universal de activitate” în care vor fuziona mai multe ajutoare sociale, astfel încît Republica franceză să poată garanta „un prag minim de demnitate” pentru fiecare cetăţean.

Nu este pentru prima dată în Franţa cînd un preşedinte anunţă un plan de luptă împotriva sărăciei. Pentru o ţară bogată ca Franţa, sărăcia sună ca un flagel anacronic. Din păcate, sărăcia  nu poate fi învinsă cu adevărat decît dacă pe ansamblul planetei ar funcţiona un plan serios. Este important însă ca ţările dezvoltate să dea tonul, iar Emmanuel Macron, cel puţin mediatic vorbind, o face în mod demn şi curajos.