Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muniţiile din plumb ale vânătorilor şi sportivilor ameninţă mediul înconjurător

chasseurs.jpeg

Vânàtorii lasà anual în urma lor 21.000 de tone de plumb în Europa
Vânàtorii lasà anual în urma lor 21.000 de tone de plumb în Europa
Sursa imaginii: 
Jean-François Monier/AFP

Agenţia europeană a produselor chimice trage semnalul de alarmă. Anual sunt dispersate în natură între 30 şi 40.000 de tone de plumb din cauza vânătorilor şi a celor care practică tirul sportiv. Un risc important deci pentru mediul înconjurător.

Trasul cu puşca poate provoca victime şi daune chiar şi în timp de pace. Muniţiile folosite de vânători şi de cei care practică tirul sportiv sunt la originea unei poluări uriaşe cu plumb a diverselor ecosisteme. Agenţia europeană a produselor chimice (ECHA) cu sediul la Helsinki, sesizată de Comisia europeană în urmă cu trei ani, şi-a publicat raportul pe această temă. Cifrele sunt impresionante.

In fiecare an, în Europa sunt folosite între 30 şi 40.000 de tone de plumb pentru muniţii de tot felul. 21.000 de tone sunt utilizate de vânători, din care 7.000 de tone în zone umede, restul pe pământ. Tirul sportiv foloseşte anual între 10 şi 20.000 de tone de plumb. Metal ce are efecte devastatoare asupra mediului.

Potrivit ECHA, între unu şi două milioane de păsări mor anual intoxicate cu plumb, fie direct prin înghiţirea alicelor, fie prin contaminare secundară, în cazul răpitoarelor. Acumularea plumbului în mediul înconjurător riscă să contamineze resursele de apă. In Finlanda de exemplu, pânze freatice au fost contaminate cu plumb provocând cel puţin trei cazuri umane de contaminare.

Trebuie ştiut că plumbul nu este toxic doar pentru animale ci şi pentru oameni. Mai mult de atât, este unul dintre neurotoxicele cele mai puternice care afectează mai toate funcţiile organismului.

La ora actuală, 24 din cele 28 de state ale Uniunii europene au reguli privind folosirea muniţiilor din plumb în anumite zone. Restricţiile sunt însă foarte mici şi deci fără niciun efect asupra reducerii contaminării mediului. Si totuşi, există soluţii. De exemplu, înlocuirea alicelor din plumb cu unele din oţel, nu mult mai scumpe dar mai puţin nocive pentru mediu.

 
Muniţiile din plumb ale vânătorilor şi sportivilor ameninţă mediul înconjurător