Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zilele patrimoniului lansează, în Franţa, loto-ul patrimoniul

Stéphane Bern, animatorul de radio-televiziune care a mediatizat Loto-ul patrimoniului

In Franţa, a 35-a ediţie a Zilelor patrimoniului debutează pentru prima dată vineri – în loc de sâmbătă ca până acum. Un start anticipat care se datorează unei inovaţii anul acesta: pentru prima dată se va organiza un loto al patrimoniului. O tragere specială este organizată iar beneficiile sale vor ajuta la finanţarea restaurării unor monumente istorice.

Ca în fiecare an, o mulţime de iniţiative sunt prevăzute în toată Franţa în acest week-end al Zilelor patrimoniului. Publicul va putea descoperi sau redescoperi universuri, locuri, necunoscute. Ministere, palatul prezidenţial Elysée – de obicei atracţia numărul unu cu câteva ore de coadă asigurate – studiourile Radio France, obedienţe masonice, şamd. In total, în aceste zile ale patrimoniului – care se înscriu în Anul european al patrimoniului cultural 2018 – francezii vor avea acces la 17.000 de locuri diferite. Proprietari publici sau privaţi, municipalităţi, Centrul naţional al monumentelor istorice, asociaţii – toată lumea s-a implicat pentru a face evenimentul cât mai atrăgător.

In acest cadru al Zilelor patrimoniului se înscrie şi noul loto al patrimoniului. Misiunea de a organiza şi mediatiza acest nou joc i-a fost încredinţată de preşedintele Emmanuel Macron unui celebru animator de radio şi televiziune pe nume Stéphane Bern.

Loto-ul va permite colectarea unei sume între 15 şi 20 de milioane de euro. Bani care vor servi, parţial, la restaurarea unor monumente istorice în pericol, degradate. S-au selecţionat într-o primă etapă 18 monumente emblematice dintr-o listă mai mare de 270. Primele sume vor fi vărsate încă de sâmbătă comunelor în care se află respectivele monumente.

Misiunea lui Stéphane Bern a permis într-o primă etapă identificarea a circa 2.000 de situri prioritare ce ar avea nevoie de finanţări pentru restaurare. Investiţiile totale necesare au fost evaluate la 2,5 miliarde de euro. Evident că banii câştigaţi în acest week-end de loto sunt derizorii, nu vor fi decât o picătură într-un mare ocean de nevoi. Este însă pentru prima dată că se instaurează acest tip de loterie în Franţa pe când el există déjà de ani de zile în ţări precum Italia sau Anglia. El are deci valoare de exemplu.

Ca să-i atragă pe jucători, astăzi, vineri 14 septembrie, se face chiar o tragere excepţională, un super-loto „Patrimoniu” dotat cu un jackpot de minimum 13 milioane de euro la care se adaugă alte 50 de lozuri de câte 20.000 de euro fiecare.

 
Zilele patrimoniului lansează, în Franţa, loto-ul patrimoniul