Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un colectiv de personalităţi franceze lansează un lanţ de grevişti ai foamei pentru a cere eliberarea lui Oleg Senţov

sentov.jpg

Cineastul francez Christophe Ruggia sprijinà protestul în favoarea lui Oleg Sentov
Cineastul francez Christophe Ruggia sprijinà protestul în favoarea lui Oleg Sentov
Sursa imaginii: 
ADRIEN BOSSARD/RADIO FRANCE/francetvinfo.fr

Un colectiv de personalităţi franceze - în majoritate intelectuali şi cineaşti - printre care fostul ministru al Justiţiei Christiane Taubira, a început vineri o grevă a foamei turnantă în faţa ambasadei Rusiei din Paris. Protestatarii cer eliberarea opozantului ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în nordul Siberiei.

Opozant al anexării Crimeeii de către Rusia în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de lagăr în 2015 fiind declarat vinovat de "terorism" şi "trafic de arme". Procesul cineastului ucrainean a fost calificat de ONGul Amnesty International drept "stalinist".

În urmă cu 127 de zile, mai exact pe 14 mai, Senţov a început o grevă a foamei în puşcăria sa din nordul Siberiei. El cere eliberarea a circa 70 de compatrioţi ai săi încarceraţi şi ei în Rusia din motive politice.

Colectivul de personalităţi franceze care a lansat vineri o grevă a foamei prin rotație, pe termen nelimitat în faţa ambasadei Rusiei din Paris, cere eliberarea realizatorului ucrainean şi a celorlalţi ucraineni încarceraţi în Rusia.

Concret, într-un părculeţ aflat la doi paşi de ambasadă, s-a instalat un cort în care zilnic, la 9 dimineaţa, o altă personalitate preia ştafeta grevei foamei pentru următoarele 24 de ore. Lanţul protestatar a fost lansat de Christiane Taubira, fost ministru al Justiţiei sub mandatul preşedintelui François Hollande. A urmat sâmbătă cineastul Alain Finkiel iar de duminică până luni i-a venit rândul filosofului Raphaël Glucksmann.

Ambasadorii ţărilor membre în grupul G7 dar şi o serie de intelectuali de pe toate meridianele au lansat apeluri şi petiţii liderului de la Kremlin pentru a cere eliberarea lui Oleg Senţov. Fără niciun răspuns, pentru moment, din partea lui Vladimir Putin.

 
Un colectiv de personalităţi franceze lansează un lanţ de grevişti ai foamei pentru a cere eliberarea lui Oleg Senţov