Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul comercial SUA-China, episodul 3

trump.jpg

Presedintele american Donald Trump la Casa albà pe 12 septembrie 2018
Presedintele american Donald Trump la Casa albà pe 12 septembrie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Se pregăteşte o nouă escaladare a războiului comercial SUA-China. Potrivit presei americane din acest week-end - cotidianele Washington Post şi Wall Street Journal - Donald Trump ar urma să ia în următoarele zile noi măsuri contra Beijingului. Ar fi vorba de o salvă de noi taxe vamale de ordinul a 10% pe cele 200 de miliarde de dolari de importuri chinezeşti în SUA.

Ultimele schimburi de replici dintre Washington şi Beijing lăsau să se întrevadă o aplanare a situaţiei tensionate dintre cele doi giganţi economici. Cum notează însă corespondentul RFI în SUA, "Donald Trump s-a simţit probabil încurajat de rezultatele trecerii sale în forţă în discuţiile cu Mexicul şi Coreea de sud. În concluzie, s-a hotărât să-şi menţină strategia agresivă şi cu China". "Securea războiului comercial" e deci departe de a fi îngropată iar episodul 3 este pe cale să înceapă.

După ce a taxat importurile de oţel şi aluminiu în martie, după ce a impus, în vară, taxe de 25% pe 50 de miliarde de dolari de produse chinezeşti importate, Trump s-ar pregăti acum să impună taxe de 10 procente pe 200 de miliarde de dolari de importuri chinezeşti.

Pentru şeful Casei albe, jocul riscă să devină periculos cu un adversar precum China. Anumite firme americane implantate în ţara asiatică se resimt déjà de pe urma acestor tensiuni iar Christine Lagarde, directoarea generală a FMI, a pus şi ea în gardă contra unor noi taxe americane.

Anticipând noile măsuri luate de Washington, ministerul chinez de externe a declarat că "măsurile tarifare americane vor fi doar contraproductive". Ca să evite noi critici americane, chinezii se arată de asemenea dispuşi, cel puţin teoretic, să-şi deschidă piaţa instituţiilor financiare americane, ceea ce ar fi o premieră.

 
Războiul comercial SUA-China, episodul 3