Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sala de festivităţi a Palatului Elysée se modernizează

elysee.jpg

Pânà la sfârsitul anului, mocheta si perdelele sàlii de festivitàti a palatului Elysée vor fi schimbate
Pânà la sfârsitul anului, mocheta si perdelele sàlii de festivitàti a palatului Elysée vor fi schimbate
Image source: 
Charles Platiau/AFP

Cu ocazia Zilelor Patrimoniului 2018, vizitatorii au putut admira în acest week-end pentru ultima dată actualul decor al sălii de festivităţi a Palatului Elysée. Ziarul Le Figaro ne anunţă, în exclusivitate, că celebra încăpere de mai bine de o mie de metri pătraţi va fi reamenajată.

Palatul Elysée, clădire de aproape 300 de ani şi 14.000 de metri pătraţi, găzduieşte din 1896 preşedinţia franceză şi reşedinţa şefului statului. Monument istoric, construit în 1720 pentru contele de Evreux, palatul Elysée cum este botezat azi, este un exemplu tipic de arhitectură clasică franceză din secolul 18. "Fastul, dimensiunile şi decoraţiile sale se aseamănă însă mai degrabă cu cele ale curţilor regale decât cu cele ale unui preşedinte" notează Le Figaro, amintind că în Europa, preşedinţii stau şi lucrează în general în localuri mai mici şi mai noi.

Sala de festivităţi a Palatului Elysée va fi astfel renovată, ne spune acelaşi ziar conservator. Destinată doar cinelor oficiale şi ceremoniei de preluare a mandatului prezidențial, sala respectivă măsoară exact 1025 de metri pătraţi. Decorurile sunt în roşu şi auriu, culori specifice celui de-al doilea Imperiu - 1850-1870. Până la sfârşitul anului, locul se va transfigura. Le Figaro, care a văzut deci planurile noilor amenajări, ne spune că "uriaşa mochetă roşie cu ghirlande şi flori va fi înlocuită cu una mai sobră, pe tente de gri deschis, culoare ce se va regăsi şi în decorurile de pe plafon".

Perdelele de 5 metri înălţime, din velur roşu, vor şi ele înlocuite cu panouri textile gri şi bej astfel încât lumina din afară să poată intra - unul din reproşurile făcute actualei săli este că e prea întunecată.

Reamenajarea acestei enorme săli şi a două saloane mai mici alăturate va costa 500.000 de euro. Cum notează Le Figaro, "această reamenajare va marca o etapă decorativă în lunga istorie a locului, un loc făcut nu ca să exerciţi o putere din zilele noastre ci doar ca să-ţi arăţi puterea".

Anul trecut, cei aproape 20.000 de curioşi veniţi să vadă Palatul Elysée în Zilele Patrimoniului, au putut vizita doar clasicele saloane şi biroul prezidenţial - în total, totuşi 16 încăperi. Anul acesta, cuplul Macron a inovat permiţând şi vizitarea culiselor - bucătăria de 500 de metri pătraţi, pivniţa de vinuri şi atelierul florăresei.

Tot la capitolul inovaţii, aflăm că începând de azi o nouă linie de produse derivate - ceasuri, tricorui sau ceşti - inscripţionate "Palatul Elysée", sunt puse în vânzare. Banii încasaţi vor merge direct în fondul destinat restaurării palatului prezidenţial. Un palat ce este şi o prăpastie financiară, un loc ce trebuie restaurat în permanenţă. Se mai sparge un vas, scaunele zgârie parchetul, se roade mocheta după trecerea a 200.000 de vizitatori pe an, şamd. Sala de cinema se pare că e la fel cum a amenajat-o Pompidou la începutul anilor '70; nu există decât un singur lift în Palat iar nu toţi cei 800 de angajaţi au birouri cu ferestre…

Sala de festivităţi a Palatului Elysée se modernizează