Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Ce prevede proiectul de lege privind combaterea fraudei fiscale

parlement.jpg

Adunarea nationalà francezà
Adunarea nationalà francezà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Proiectul de lege privind combaterea fraudei fiscale a început să fie dezbătut de deputaţii francezi după ce în prima lectură a fost adoptat de Senatul de la Paris. Noul text creează o „poliţie fiscală” şi prevede publicarea numelor celor mai mari fraudatori.

Deputaţii francezi vor „sparge lacătul” de la Ministerul Finanţelor. Concret, până acum, în mod paradoxal, numai această instituţie avea voie să-i urmărească pe fraudatorii fiscului. Cu alte cuvinte, administraţia fiscală avea un soi de monopol al urmăririlor – sau nu – contra evazioniştilor. Ridicarea acestei piedici era o revendicare veche şi nu doar a parlamentarilor ci şi a ONGurilor şi magistraţilor.

De acum încolo, mai exact, odată ce va fi adoptată şi promulgată noua lege, dosarele cele mai grave – cele care depăşesc 100.000 de euro – vor fi automat trimise la Parchet. În plus, justiţia va putea cere ridicarea secretului fiscal pentru a discuta cu administraţia soarta anumitor dosare.

Noul proiect prevede şi crearea unei „poliţii fiscale” în sânul ministerului Finanţelor. Membrii acestei poliţii – vreo 50 la număr - vor fi puşi la dispoziţia parchetului naţional financiar în afacerile cele mai complexe. Respectivii specialişti vor avea la dispoziţie mijloace mai consistente decât inspectorii de la impozite. Vor putea de exemplu asculta telefoanele, vor putea efectua percheziţii, şamd. Opoziţia parlamentară se teme aici de un posibil „război al poliţiilor” între această nouă structură şi ofiţerii poliţiei judiciare care se ocupă déjà de delincvenţa fiscală şi sunt rataşaţi ministerului de Interne...

Proiectul de lege prevede de asemenea sancţiuni contra cabinetelor de avocaţi sau societăţilor de consultanţă care elaborează montaje de optimizare fiscală abuzive.

În fine, după modelul anglo-saxon „name and shame”, numele marilor fraudatori vor fi făcute publice, fie în presă, fie pe internet. Textul va introduce însă şi posibilitatea pentru evazionişti să pledeze vinovăţia. Caz în care scapă de proces dar trebuie să accepte pedeapsa ce le va fi propusă.

Nu în ultimul rând – şi asta pare a fi problema cea mai mare pentru mulţi francezi – noul proiect de lege obligă platformele tip Airbnb să transmită automat fiscului veniturile utilizatorilor săi, fără a le schimba însă acestora rata de impozitare. Chiar şi cu această precizare însă, multe site-uri specializate în vânzarea de lucruri de ocazie se tem că această măsură să nu fie doar un preludiu pentru o viitoare taxă.

Trebuie ştiut că în Franţa, banii obţinuţi de pe urma vânzării unui lucru la mâna a doua – mobilă, maşină, telefon mobil, şamd. – nu sunt impozabili.

 
Franţa: Ce prevede proiectul de lege privind combaterea fraudei fiscale