Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria şi Iran salută acordul ruso-turc pentru Idlib

soci_rusia_17_septembrie_-_dupa_o_intalnire_de_4_ore_presedintele_rus_si_cel_turc_si_ministrii_lor_de_aparare_anunta_un_acord_pentru_crearea_unei_zone_demilitarizate_la_idlib.jpg

Soci (Rusia) 17 septembrie - dupa o întâlnire de 4 ore, presedintele rus si cel turc si ministrii lor de Aparare anunta un acord pentru crearea unei zone demilitarizate la Idlib
Soci (Rusia) 17 septembrie - dupa o întâlnire de 4 ore, presedintele rus si cel turc si ministrii lor de Aparare anunta un acord pentru crearea unei zone demilitarizate la Idlib
Image source: 
Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Acordul ruso-turc prevede realizarea unei zone demilitarizate la Idlib, în nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia. Civilii de aici şi-au pus toate speranţele în acest acord.

Preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra creării unei zone-tampon pentru separarea forţelor guvernamentale siriene şi rebelii din provincia Idlib. Zona va deveni operaţională de la mijlocul lui octombrie.

Rusia este aliat al regimului Bachar al-Assad care doreşte să preia controlul regiunii, iar Turcia susţine rebelii.

Turcia a avertizat neîncetat cu privire la o posibilă catastrofă umanitară, în cazul unui asalt al trupelor guvernamentale siriene. 

A fost nevoie de o discuţie de patru ore cu uşile închise şi de alte conversaţii în prealabil, pentru a se decide crearea unui spaţiu ce va avea între 15 şi 20 km, între poziţiile rebele şi cele ale armatei siriene. Acest spaţiu va trebui eliberat de orice tip de armament şi de rebeli. Zona va fi controlată de armata turcă şi de poliţia militară rusă.

Concret, crearea acestei zone-tampon, va face dificilă o eventuală ofensivă de amploare, la sol. În schimb, nimeni nu garantează că aviaţia rusă şi siriană nu ar putea lovi poziţiile rebele ce se găsesc în afara acestui spaţiu, este de părere politologul Ziad Majed, profesor de ştiinţe politice la Universitatea americană din Paris:

“Pe termen lung, turcii vor oferi garanţia că forţele de opoziţie de la Idlib nu vor derula operaţiuni militare împotriva forţelor regimului sirian. Totodată, că vor găsi o soluţie în ceea ce priveşte gruparea Frontul Al Nusra. Dar, este posibil să avem în continuare bombardamente aeriene la Idlib, de manieră regulată dar fără atacuri la sol pentru a modifica acest control territorial”.

În orice caz, ipoteza unei ofensive de mare amploare se pare că a fost abandonată odată cu acest acord şi că toate părţile implicate – Rusia, regimul sirian, Turcia şi Iran par a fi hotărâte să pună în aplicare înţelegerea.

Autorităţile de la Damasc promit că vor continua războiul contra terorismului pentru a “elibera” întreaga ţară, fie prin operaţiuni militare sau printr-o reconciliere locală.

Ministrul iranian de Externe a scris pe Twitter că  «eforturile intensive ale unei diplomaţii responsabile permit să se evite războiul la Idlib şi să se obţină un angajament ferm de a lupta împotriva terorismului extremist".

Toate intervenţiile militare din ultimii ani din Siria au arătat că a existat o coordonare politică, diplomatică şi militară între Rusia, Iran şi Siria chiar dacă au existat divergenţe asupra priorităţilor. Cele trei ţări au colaborat pe toate aceste planuri pentru a-şi atinge ţinta: preluarea controlului pentru un maximum de teritoriu.

Dar, politologul Ziad Majed susţine că situaţia va rămâne totuşi incertă:

«Bombardamentele nu au încetat niciodată şi este posibil ca ele să continue dar fără operaţiuni militare la sol. Pentru turci era important să evite scenariul conform căruia refugiaţii vor pleca spre Turcia. Dacă ei vor ajunge în Turcia, întreaga Europă va fi în alertă. Se încearcă acum găsirea unui compromis politic şi reducerea teatrului de operaţiuni militare ceea ce ar permite evitarea unei crize umanitare mult mai tragice. Dar, situaţia umanitară rămâne foarte îngrijorătoare: lipsesc medicamentele, spre exemplu. Dar la fel lipsesc sancţiunile în Siria la capitolul crime de război şi crime împotriva umanităţii. Nu vor exista niciodată soluţii juste ori stabilitate pe termen lung”.

Rusia, cu ajutorul acestei fâşii-tampon, reuşeşte să îşi pună bazele militare la adăpost de eventuale atacuri cu drone, tot mai des lansate de rebeli.