Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bill Gates: Pentru a combate migraţia, Europa să investească în Africa

grup_de_copii_intr-o_piata_din_africa.jpg

Grup de copii într-o piata din Africa
Grup de copii într-o piata din Africa
Sursa imaginii: 
gatesfoundation.org

Fundaţia Bill şi Melinda Gates a prezentat marţi un raport global în materie de dezvoltare umană. Documentul are la bază mai mulţi indicatori ONU prin care se măsoară progresul înregistrat în materie de dezvoltare durabilă şi este prezentat în deschiderea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

În ultmii 20 de ani, un miliard de oameni au ieşit din sărăcie dar rapida creştere demografică ce are loc în prezent în ţările cele mai sărace, în special în anumite zone din Africa, ridică semne de întrebare.

La nivel mondial, extrema sărăcie a înregistrat un regres de la 26% la 9% din populaţia globului. În Africa în schimb, procentul a crescut. Dar la fel a crescut şi populaţia.

“24% dintre copii se nasc în prezent în Africa dar la finele secolului, numărul va urca până la 50%. Iar dacă privim continentul în detaliu, descoperim că în ţările cele mai sărace au loc aceste naşteri”, explică Bill Gates.

Conform definiţiei date de Banca Mondială, o persoană este săracă dacă trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi. Iar în Africa subsahariană, numărul lor a tot crescut.

Miliardarul şi filantropul Bill Gates declară pentru Le Figaro că este nevoie de investiţii în sănătatea şi educaţia acestei tinere generaţii africane. Pentru ca micuţii să se poată bucura de şcoală, ei trebuie în primul rand să fie bine hrăniţi, explică Bill Gates.

Apoi, de investiţii în agricultură pentru a fi eradicată marea sărăcie. Iar dacă "investiţiile se fac acolo unde ar trebui făcute, aceşti copii vor fi capabili să contribuie din plin la creşterea economică”, este de părere miliardarul american.

Raportul pentru 2018 arată că lumea chiar a progresat în mai multe domenii: Brazilia la capitolul nutriţie, Indonezia în ceea ce priveşte planningul familial iar Vietnam are o mai bună calitate a educaţiei.

Un calcul arată că până în 2050, peste 40% din ansamblul cazurilor de sărăcie lucie vor fi înregistrate în doar două state – Congo şi Nigeria.

Dar, în afară de sărăcie, mortalitatea infantilă, SIDA, educaţia şi planningul familial figurează printre indicatorii Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.Cuplul Gates s-a angajat să publice până în 2030 o analiză anuală asupra dezvoltării mondiale, la toate aceste capitole, ce va fi prezentată cu ocazia Adunării generale ONU ce are loc an de an în septembrie.

În 2015, Naţiunile Unite au fixat 17 obiective ce ar trebui atinse până în 2030 în materie de luptă împotriva sărăciei, a bolilor şi a schimbărilor climatice.

Bill Gates susţine că eforturile derulate până acum s-au axat pe ajutoarele publice oferite de diverse state occidentale.Dar, cum tentaţia din acest moment este « fiecare pentru el », nu mai este acordată atenţia cuvenită problemelor mondiale iar astfel bugetele riscă să se diminueze. Daja încă din raportul de anul trecut s-a atenţionat că dacă nu va fi alimentat Fondul mondial de luptă contra SIDA, a tuberculozei şi a paludismului, epidemia de SIDA ar putea deveni incontrolabilă.

Franţa va găzdui următoarea reuniune ONU, în 2019.

Pe de altă parte, pentru a combate migraţia, Europa ar trebui să încurajeze stabilitatea în Africa, mai este de părere Bill Gates. Dar pentru asta, spune el, trebuie ameliorate condiţiile de viaţă, trebuiesc acoperite nevoile alimentare, susţinută dezvoltarea economică. Bill Gates cere răbdare însă căci rezultatele se vor putea vedea în timp şi nu imediat.