Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al 3-lea summit intercoreean: preşedintele sud-coreean, aclamat la Phenian

kim.jpg

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in si sotia sa întâmpinati în mare pompà la Phenian de Kim Jong-un, iubita sa, si sora sa Kim Yo-jong
Președintele sud-coreean Moon Jae-in și soția sa întâmpinati cu mare pompă la Phenian de Kim Jong-un, iubita sa și sora sa Kim Yo-jong
Sursa imaginii: 
Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a sosit la Phenian pentru o vizită istorică de trei zile în cursul căreia va discuta îndelung cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un. E vorba de al treilea summit între cei doi în ultimele şase luni şi este pentru prima oară în ultimii 11 ani că un preşedinte din Sud merge în capitala Nordului.

Zâmbete apăsate, strângeri de mână îndelungate, îmbrăţişări multiple – Moon Jae-in şi Kim Jong-un şi-au afişat buna înţelegere încă de pe aeroportul din Phenian unde a aterizat liderul din Sud. Pe drumul spre centrul capitalei, potrivit unei tradiţii déjà împământenite şi îndelung exersate de nord-coreeni, zeci de mii de oameni erau desfăşuraţi cu steguleţe fluturânde şi urale mobilizatoare în favoarea „reunificării” peninsulei coreene.

În spatele acestei perdele de fum staliniste se ascunde o cu totul altă misiune pentru preşedintele sud-coreean. Moon Jae-in, cu o creştere economică la el acasă în bernă şi deci cu o cotă de popularitate pe măsură, vrea să dezvolte cooperarea economică cu Nordul. Nu degeaba a deplasat cu el în Nord acum o serie de mari patroni sud-coreeni – de la Samsung, LG şi Hyundai printre altele. Pentru ca legăturile economice să se întărească în peninsulă, trebuie mai întâi ca sancţiunile impuse Phenianului să fie ridicate. Si pentru asta, e nevoie ca dialogul dintre Coreea de nord şi SUA privind denuclearizarea, actualmente în impas, să fie reluat cât mai repede.

În acest sens, preşedintele Sudului trebuie să-şi convingă omologul din Nord să facă un minimum de concesii. Să dea de exemplu nişte informaţii precise despre arsenalul său nuclear – câte bombe atomice deţine, unde le ascunde, etc. Numai aşa se poate reînoda dialogul cu Washington. În caz contrar, Moon Jae-in se teme ca Donald Trump şi Kim Jong-un să nu revină la epoca provocărilor şi ameninţărilor cu războiul.

Timpul joacă în favoarea lui Kim

Liderul din Sud a demonstrat până acum că este un diplomat de mare clasă. Graţie rolului său crucial de mediator, a avut loc primul summit dintre Kim Jong-un şi Donald Trump. In cazul în care Kim se lasă convins şi acum, adică îşi dezvăluie secretele nucleare, un al doilea summit cu liderul de la Casa albă ar putea fi organizat în octombrie.

Problema este că liderul stalinist, adept al „principiului de sincronizare”, s-ar putea lăsa greu de convins. Intr-adevăr, Phenianul ar face un gest clar în favoarea denuclearizării dacă însă, în acelaşi timp, ar obţine o concesie de la prima putere mondială, de genul unei garanţii privind securitatea preşedintelui şi a regimului din Nord. Experienţa libiană e dată drept exemplu, faptul că Muamar Gadafi a renunţat la un moment dat la programul său de arme de distrugere în masă şi până la urmă tot a fost răsturnat şi ucis. Un expert citat de ziarul Le Monde notează că „americanii nu au strategie, nu ştiu ce i-ar putea propune concret lui Kim pentru ca acesta să facă o concesie”.

Apoi, timpul joacă şi el în favoarea lui Kim. Scena politică americană îl încurajează în acest sens întrucât ea ar putea fi bulversată după alegerile parţiale din noiembrie. Cu alte cuvinte, nord-coreeanul are tot interesul să tragă de timp.

Într-un lung editorial difuzat de postul de radio France Inter, Pierre Haski nota următoarele. „Dictatorul nord-coreean nu merită Nobelul pentru pace dar l-ar putea pretinde pe cel pentru strategie. Primindu-l la Phenian pe omologul său din Sud, Kim o demonstrează încă o dată. În doar câteva luni, fără să renunţe cu adevărat la nimic din arsenalul său nuclear, el a înregistrat o serie de succese de răsunet. Un summit fără precedent cu Trump, respect din partea chinezilor şi dialog important cu fratele-inamic din Sud. Mare lucru pentru un om descris în cel mai bun caz drept neexperimentat, în cel mai rău caz, drept nebun. În cazul în care Kim Jong-un reuşeşte să-şi păstreze armele nucleare, să-i atragă pe investitori şi să rămână la putere, atunci cu siguranţă că merită titlul de „geniu de neegalat”, titlu pe care propaganda nord-coreeană i-l decernează zilnic” conchide Pierre Haski.

 
Al 3-lea summit intercorean: preşedintele sud-coreean, aplaudat la Phenian